Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Επίσκεψη ουσίας και καταγραφή προβλημάτων στην “άγονη γραμμή” του Δήμου Αγράφων από τους Βουλευτές των ΑΝΕΛ Νικόλα Κουίκ και Ραχήλ Μακή και τον Πολιτευτή Κώστα Μπακόλα

Διήμερη επίσκεψη στην Ευρυτανία και κυρίως στην ξεχασμένη «άγονη γραμμή» του Δήμου Αγράφων, πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουλίου 2013, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς - Νικόλας Κουίκ, ο οποίος έχει υπό την κοινοβουλευτική του εποπτεία τη συγκεκριμένη Εκλογική Περιφέρεια και η Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ραχήλ Μακρή.

Οι δύο Βουλευτές, που συνοδεύονταν από τον Πολιτευτή Ευρυτανίας Κωνσταντίνο Μπακόλα, κατά την διάρκεια της περιοδείας τους, εξέτασαν από κοντά τα ζητήματα που προκύπτουν για μία από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας και επισκέφτηκαν τη λίμνη Κρεμαστών, που ως γνωστόν έχει ενταχθεί στις πωλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ξεκίνησε την περιοδεία της στον Δήμο Αγράφων από την έδρα του Δήμου, το Κερασοχώρι, όπου είχε πολύωρη συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Βάσω Φεγγούλη, από την οποία προέκυψε με σαφήνεια ότι είναι, άλλο η επένδυση και η ανάπτυξη σε αυτή την υψίστης σημασίας, για τον Τουρισμό, περιοχή και άλλο το ξεπούλημα των υδάτινων πόρων ή της Ενέργειας που σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτά. Ακόμη, από την Αντιδήμαρχο, οι δυο Βουλευτές ενημερώθηκαν για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και τους ζητήθηκε από την κ. Φεγγούλη, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού τους έργου, να παρέμβουν, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο Δήμο σε καίριες θέσεις, όπως είναι αυτές των Μηχανικών, των οδηγών αλλά και εργατικού δυναμικού.
Οι δυο Βουλευτές άκουσαν με προσοχή την κ. Φεγγούλη αλλά και τους κατοίκους που συνάντησαν νωρίτερα  στην πλατεία του χωριού και υποσχέθηκαν ότι από την πλευρά τους θα κάνουν ότι είναι δυνατόν, για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα αυτά.
Στη συνέχεια ο Τέρενς Κουίκ, η Ραχήλ Μακρή, ο Κωνσταντίνος Μπακόλας και μέλη των τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών επισκέφτηκαν το Αστυνομικό Τμήμα Κερασοχωρίου και αμέσως μετά την παρακείμενη Κρέντη, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να κουβεντιάσουν με καταστηματάρχες και κατοίκους του χωριού, τόσο για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Σημειώνεται εδώ ότι το μείζον πρόβλημα που κατέγραψαν οι Βουλευτές των ΑΝΕΞ ΕΛ, είναι η απόφαση της μνημονιακής κυβέρνησης να περάσουν τους αγρότες – μικροκαταστηματάρχες, κυρίως καφενείων, από τον ΟΓΑ στο ΤΕΒΕ, που σημαίνει μηνιαία επιβάρυνση για το κάθε άτομο ύψους τουλάχιστον 300 ευρώ.
«Είναι μία εξοντωτική απόφαση η οποία θα κλείσει τις περισσότερες μικροεπιχειρήσεις, μικροκαταστήματα, που κρατάνε ζωντανά τα απομονωμένα ορεινά χωριά του τόπου μας.
Είναι αδύνατον, μέσα σε αυτή την κρίση, όπου ένα καφενείο βγάζει πλέον ίσα-ίσα τα έξοδά του, να πληρώνει ο καθένας από εμάς 700 ευρώ το δίμηνο στο ΤΕΒΕ», δήλωσε στους δύο Βουλευτές των ΑΝΕΞ ΕΛ καταστηματάρχης της περιοχής, θέση και άποψη που επιβεβαίωσε αργότερα και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας συνομιλώντας στο Καρπενήσι το βράδυ του Σαββάτου, με τον Τέρενς Κουίκ και τη Ραχήλ Μακρή.
Η επόμενη στάση των Βουλευτών έγινε στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, όπου υπήρξε συνάντηση με τους γιατρούς και ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Οι 2 Βουλευτές μιλώντας στους γιατρούς, τους ενημέρωσαν για τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας και για την επικείμενη υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα. Αν υποβαθμιστεί και άλλο η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, που στην ουσία υπολειτουργεί, η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης της υγείας των κατοίκων του Δήμου Αγράφων, θα είναι τραγική.
Στην συνέχεια οι δυο Βουλευτές επισκέφτηκαν την Ανατολική, με πρώτη τους στάση στην  ιστορική Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, που δεσπόζει στην ομώνυμη τοποθεσία. Ο κ. Κουίκ και η κ. Μακρή προσκύνησαν στην εκκλησία και ενημερώθηκαν από τον Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Ε.Σ. Γρηγόρη Παπαδόπουλο για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Εκκλ. Συμβούλιο με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δημοπράτησης, της αναστήλωσης του μοναδικού αυτού Βυζαντινού Μνημείου, που κολάει σε ασήμαντα θέματα που προέκυψαν την τελευταία στιγμή. Να σημειωθεί ότι για την αναστήλωση του Μνημείου έχουν εκπονηθεί οι απαιτούμενες Μελέτες, έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υπάρχουν και είναι εγκεκριμένα τα ποσά του έργου από το Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ, ύψους 350.000,00 ευρώ και η δημοπράτηση δεν προχωράει, 1ον, διότι δεν υπήρχε στο φάκελο, άδεια οικοδομής του Μνημείου, που χρονολογείται στα 1600, (Άραγε ποιος φορέας εξέδιδε τέτοιες άδειες επί Τουρκοκρατίας) και τώρα όπως πληροφορηθήκαμε, επειδή διαπιστώθηκαν και άλλες παραλήψεις στο φάκελο του έργου.
Οι Βουλευτές και ο Πολιτευτής των ΑΝΕΛ, έμειναν εντυπωσιασμένοι από το Μνημείο και εξέφρασαν την απορία τους για τις περίεργες αυτές αιτιολογίες που στερούν την δημοπράτηση αποκατάστασης και αναστήλωσης ενός τόσο σημαντικού Μνημείου που βρίσκεται ένα βήμα προ της κατάρρευσης. 
Τόσο ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Κουίκ, όσο και η Τομεάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ραχήλ Μακρή, δήλωσαν ότι επιστρέφοντας στην Αθήνα, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού τους έργου, θα ασχοληθούν δυναμικά με το μείζον αυτό, προκειμένου να δοθεί σύντομα λύση και να διασωθεί έτσι ένα από τα μεγαλύτερα Βυζαντινά Μνημεία του τόπου μας και όχι μόνο.
Επόμενος σταθμός των Βουλευτών και της συνοδείας των, το ΙΔΡΥΜΑ Γ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ, που βρίσκεται στο κέντρο της Ανατολικής Φραγκίστας, όπου ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Κώστα Κωστόπουλο και ενημερώθηκαν για σημαντικά στοιχεία από το έργο και τη ζωή του Ευρυτάνα πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Καφαντάρη.
Ακολούθησε επίσκεψη στην λίμνη Κρεμαστών. Εκεί οι δυο Βουλευτές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από πολύ κοντά τις μοναδικές ομορφιές της περιοχής και να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους για την πλήρη εγκατάλειψη και την μη αξιοποίηση του τουριστικού αυτού γίγαντα.  Στη συνέχεια και κατά την διάρκεια του κεράσματος που προσέφερε στους υψηλούς επισκέπτες η Αντιδήμαρχος Αγράφων, έγινε ξεχωριστή αναφορά στα σχέδια της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση της Λίμνης Κρεμαστών, «ενός αναξιοποίητου διαμαντιού που βγαίνει στο σφυρί», όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Ραχήλ Μακρή.
Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας, ο κ. Κουίκ έχει ασχοληθεί δυναμικά με το θέμα της Λίμνης, έχει καταθέσει Επερώτηση στους αρμοδίους Υπουργούς, οι οποίοι παραδέχτηκαν εμμέσως πλην σαφώς, ότι έχει μπει πωλητήριο στη λίμνη, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Το θέμα είναι τεράστιο και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως καθότι η λίμνη Κρεμαστών, αυτός ο τεράστιος κοιμώμενος τουριστικός γίγαντας, αν αξιοποιηθεί αναλόγως, θα μπορέσει να μετατραπεί σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης σε μια από τις καλύτερες τουριστικές περιοχές της χώρας μας.
Επιστρέφοντας για Καρπενήσι, οι δυο Βουλευτές και ο Κώστας Μπακόλας επισκέφτηκαν την Δυτική Φραγκίστα και το βράδυ στην ευρυτανική πρωτεύουσα είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Βασίλη Καραμπά, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Χρ. Τσάμπρα, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Παναγιώτη Καραγιάννη, εκπροσώπους της Ιεράς Μητρόπολης και μεμονωμένα μέλη των παραγωγικών τάξεων, όπως καταστηματάρχες, ξενοδόχους, μικροεπιχειρηματίες κλπ.
Την επόμενη Κυριακή (14.07.2013) ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ άναψε ένα κερί στον τάφο του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη, με τον οποίο τον συνέδεε μία πολύ στενή προσωπική και πολιτική φιλία.
Ιστορικά, μάλιστα, καταγράφεται ένα πολύ άσχημο παιχνίδι της μοίρας, καθώς ο Τέρενς Κουίκ το πρωί 2 λεπτά μετά τις 8 της 26ης Σεπτεμβρίου 1989, ήταν εκείνος που πρώτος μετέδωσε από το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 την είδηση της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη από τη συμμορία των τρομοκρατών της 17Ν.
Η περιοδεία των δύο Βουλευτών των ΑΝΕΞ ΕΛ ολοκληρώθηκε με την παρουσία τους στο ετήσιο αντάμωμα των Ευρυτάνων, που έλαβε χώρα στο Κεφαλόβρυσο, όπου ο Τέρενς Κουίκ απηύθηνε χαιρετισμό.
Αργά το μεσημέρι, ο Βουλευτής Επικρατείας συνέχισε εκτάκτως την περιοδεία του με επίσκεψη στη Λαμία, όπου είχε μία πρώτη άτυπη συνάντηση με το νέο Πρόεδρο της Συντονιστικής του Κινήματος Ανδρέα Κολοκυθά, ενώ η Βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή επέστρεψε στην Αθήνα.
Δυο ημέρες ατελείωτα χιλιόμετρα, αδιάκοπτη καταγραφή αιτημάτων, ζητημάτων και παραπόνων στο ξεχασμένο τόπο του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας και των πολιτών του.
Υπόσχεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ευρυτανίας, τόσο των Βουλευτών, κου Τέρενς Κουίκ και της κας Ραχήλ Μακρή όσο και του Πολιτευτή του Νομού Κωνσταντίνου Ι. Μπακόλα, ότι θα κάνουν τα πάντα να αναδείξουν και να δώσουν λύσεις σε όλα τα ζητήματα του νομού Ευρυτανίας δηλώνοντας απερίφραστα ότι οι περιοδείες των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ευρυτανίας με τους Βουλευτές θα έχουν και συνέχεια.