Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, στην  Συνεδρίασή του στις 5-7-2013 εξέδωσε κατά πλειοψηφία το ακόλουθο Ψήφισμα :

« Ένα ακόμη επεισόδιο του δραματοποιημένου σήριαλ των διαπραγματεύσεων (που με την κυριολεκτική έννοια του όρου ποτέ δεν υπήρξαν) για τις δόσεις που κρέμονται από μια κλωστή και το αδιάκοπο <<γράψε- σβήσε>> με το συνακόλουθο <<ράβε- ξήλωνε>> (κατά τις εντολές των δανειστών –<<αφεντικών>> που εκτελούνται από την Κυβέρνηση), ολοκληρώθηκε. Με νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις για τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας έχει προχωρήσει σε εξυγιαντικές διαρθρωτικές αλλαγές τέτοιου εύρους που δεν έχουν προηγούμενο στον Δημόσιο Τομέα. Όμως δεν μπορεί να είναι αυτή το μόνιμο θύμα που καλείται για πολλοστή φορά να πληρώσει τις αστοχίες της Κεντρικής εξουσίας . Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για οποιαδήποτε -και πολλή περισσότερο, βίαιη-προσαρμογή .
Η επιστροφή αρμοδιοτήτων στο Κεντρικό κράτος είναι αναχρονιστική, δεν συνάδει σε Ευρωπαϊκή χώρα και αντίκειται στις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Η εντεινόμενη οικονομική ασφυξία και αποδυνάμωση σε προσωπικό, οδηγεί τους Δήμους σε κλείσιμο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση. Την ώρα μάλιστα που καλείται –και στην πράξη το υλοποιεί –να ανταποκριθεί στις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες των πολιτών από την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την χώρα .
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, εκφράζει  την κατηγορηματική αντίθεση της στην επιχειρούμενη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και στις απολύσεις και διαθεσιμότητες των Δημοτικών Αστυνόμων και των  Σχολικών Φυλάκων.
Όταν μάλιστα ,ουδέποτε είχε τεθεί τέτοιο θέμα και ποτέ δεν είχε συζητηθεί με την Κυβέρνηση. Αλλά αντίθετα επιχειρείται να επιβληθεί ,χωρίς καν έναν υποτυπώδη σχεδιασμό και μια προσχηματική διαβούλευση, στο πλαίσιο της Μνημονιακής πολιτικής και με το πνεύμα <<αποφασίζομεν και διατάσομεν>>, παραπέμποντας σε εποχές <<αλήστου μνήμης >>.
Και όταν επίσης οι σχετικές αποφάσεις διακρίνονται από την λογική <<πονάει δόντι ,κόβει κεφάλι >>,διανθίζονται με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς (<<η εργασιακή αρτιότητα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη >>,δήλωσε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ) και χαρακτηρίζονται από οριζόντιές περικοπές ,που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν αριθμούς.
Ιδιαίτερα δε, όταν αυτοί που προχωρούν σε τέτοιους άδικους παραλόγους ,αυθαίρετους και αναχρονιστικούς σχεδιασμούς, είναι οι ίδιοι που συνθέτουν ένα πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα που έχουν φορτώσει το Δημόσιο ταμείο  από στρατιές διαφόρων συμβούλων, συνεργατών και γραμματέων και που αρνούνται να δώσουν το προσωπικό παράδειγμα ξεκινώντας ή –έστω-επεκτείνοντας στους εαυτούς τους ,τις περικοπές που επιβάλουν στην κοινωνία.
Η σύνδεση της επονομαζόμενης κινητικότητας των υπαλλήλων με απολύσεις αντί αξιολογήσεων και ορθολογικής κατανομής τους, υπονομεύει και τελικά ακυρώνει την όποια διάθεση διοικητικής μεταρρύθμισης ,απορυθμίζοντας και παραλύοντας στην πράξη την καθημερινή λειτουργία των Δήμων.
Η νέα αυτή Κυβερνητική επίθεση δημιουργεί σοβαρά επιπρόσθετα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και στην καθημερινότητα των πολιτών σε θέματα κυκλοφοριακού ,καθαριότητας (απορρίμματα και ανακύκλωση), πρασίνου, διορθωτικών παρεμβάσεων σε τεχνικές υποδομές (λακκούβες κλπ ), διευκολυντικών δράσεων σε υφιστάμενες δομές (σχολεία κλπ) και υποστηρικτικών κοινωνικών δομών.
Παράλληλα με την επιχειρούμενη αυξημένη δυνατότητα  ελέγχου των οικονομικών των Δήμων ,μέσω του ψευδεπίγραφου Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας επιχειρείται ακόμη μια φορά η μετακύληση του κόστους των επιλογών και της ακολουθούμενης πολιτικής της Κεντρικής Εξουσίας στις Δημοτικές Αρχές.
Το σύνολο των δυνάμεών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αιρετοί και εργαζόμενοι μαζί βρισκόμαστε σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση της Κυβέρνησης στις Υπηρεσίες και τις Δομές των Δήμων στις προσφερόμενες υπηρεσίες  και στην καθημερινότητα του Πολίτη. Αλλά και αυτές που ακολουθούν αφού σε δεύτερη φάση θα επιχειρηθεί <<έξοδος >>των εργαζομένων που διατηρούνται στην εργασία τους μέσω προσωρινών δικαστικών διαταγών των συμβασιούχων και πολλών άλλων.
Την ώρα που ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθίσταται όλο και πιο αναγκαίος για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή σε τοπικό επίπεδο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε απόφαση περαιτέρω αποδυνάμωσης των βασικών λειτουργιών και αρμοδιοτήτων των Δήμων από το κεντρικό κράτος».       
 
ΛΑΜΙΑ  8-7-2013
O Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας
Τετριμίδας Ευάγγελος
Δήμαρχος Μώλου-Αγ. Κων/νου