Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Σε «καλά χέρια» η συντήρηση της Σήραγγας

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν το προηγούμενο διάστημα για τον διαγωνισμό φύλαξης και συντήρησης της σήραγγας Τυμφρηστού που φέρει το όνομα «Παύλος Μπακογιάννης», όπως πως τα ποσά του διαγωνισμού είναι πολλά ή λίγα και τι ειδικότητες απαιτούνται. Γι’ αυτό, όμως είναι άλλοι αρμόδιοι για να απαντήσουν. Όμως, όπως, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  με την ανάθεση της νέας εργολαβίας της σήραγγας Τυμφρηστού, άρχισαν και οι εργασίες συντήρησης εντός και εκτός της σήραγγας με πυρετώδεις ρυθμούς. Αρχικά ξεκίνησε ο καθαρισμός του τούνελ εσωτερικά και εξωτερικά.


Η αποκατάσταση των καμένων λαμπτήρων ήταν το κύριο μέλημά για τον καλύτερο φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας.
Επίσης, τοποθετήθηκαν νέοι φωτισμοί σηματοδότες, τεχνολογίας LED, με οπτική αντιθαμβωτική ένδειξη ανώτατου (80km/h) και κατωτάτου (50km/h) ορίου ταχύτητας οχημάτων.
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια συντήρησης και ανάδειξης των κρασπέδων εντός της σήραγγας, τα οποία βάφονται με υλικά που προκαλούν αντίθεση και γίνονται ευδιάκριτα από τον διερχόμενο οδηγό.
Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι λειτουργούν κατά μήκος της σήραγγας  τηλεφωνικοί θάλαμοι, που μπορούν να χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης από τον οδηγό ή επιβάτη.
Η σήραγγα του Τυμφρηστού παρακολουθείται όλο το 24ωρο από κύκλωμα τηλεόρασης εντός και εκτός αυτής, με απώτερο σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της και την αποφυγή δυσλειτουργιών. Και σύμφωνα με τον ανάδοχο και τον επιβλέποντα μηχανικό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναμένεται να τοποθετηθούν πριν από τις εισόδους του τούνελ, κατάλληλες αυτόματες  μπάρες που θα παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις αποκατάστασης της κυκλοφορίας (και) εκτάκτων αναγκών.
Καλό δε θα ήταν και η επέκταση των προστατευτικών μπαρών από την είσοδο της Λαμίας, γιατί από τους παγετούς υπάρχει ο κίνδυνος να βγει εκτός πορείας κάποιο όχημα και να βρεθεί είτε εκτός δρόμου είτε στις βάσεις των πινακίδων ένδειξης.
Η συντήρηση και η φύλαξη της σήραγγας είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας.
Β.Κ.