Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ξεχωριστή μέρα για τους Ευρυτάνες το ΑΝΤΑΜΩΜΑ της ΟΕΣ


Με επιτυχία και άψογη οργάνωση, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 14 Ιουλίου στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, το ετήσιο Αντάμωμα της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων. Η εκδήλωση είχε ξεχωριστό χαρακτήρα καθώς φέτος γιορτάστηκαν τα 25 χρόνια παρουσίας της ΟΕΣ
στα Ευρυτανικά δρώμενα,  που  ως Δευτεροβάθμιο Σωματείο  του Νομού   αποτελεί  το συλλογικό όργανο όλων των πολιτιστικών σωματείων  της Ευρυτανίας, με αδιάλειπτη παρουσία, στη παράδοση, στην ιστορία και του πολιτισμού του τόπου.
Το Αντάμωμα ξεκίνησε με την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον  Ι. Ν. του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή από τον πατέρα Αγαθάγγελο και τον εφημέριο των Ευρυτάνων Αγίων π. Γεώργιο Χρυσαφογεώργο. .
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της αρτοκλασίας, ο κόσμος μεταφέρθηκε στο παρακείμενο «Κεφαλόβρυσο», όπου έλαβε χώρα η προγραμματισμένη εκδήλωση της ΟΕΣ. Το κορυφαίο αυτό πανευρυτανικό γιορτάσι ξεκίνησε με τις ομιλίες και τις προσφωνήσεις των επισήμων. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Λάμπρος Καρράς, καλωσόρισε τον κόσμο που βρέθηκε στο αντάμωμα και ευχαρίστησε τον Δήμο Καρπενησίου για την οικονομική συμβολή του στην διενέργεια του ανταμώματος, το οποίο εντάχθηκε ως η εναρκτήρια εκδήλωση  των Γιορτών Δάσους του Δήμου.
Ο κ. Καράς επίσης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης και στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα 25χρονα της Ομοσπονδίας, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ενώ τόνισε ότι το μέλλον της ΟΕΣ ανήκει στα νέα άτομα, κάνοντας έκκληση στην νεολαία να συμμετάσχει στα τεκταινόμενα τόσο της ΟΕΣ , όσο και των συλλόγων, για να υπάρξει συνέχεια.
Μετά τον πρόεδρο Λάμπρο Καρρά, η οργανωτική Γραμματέας Αγγελική Σκοτίδα  στην ομιλία της τόνισε ότι όλοι μας πρέπει, με «ψηλά το κεφάλι» να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, τις όποιες διαφορές είχαμε ή έχουμε μεταξύ μας, σε όλα τα επίπεδα, να προτείνουμε και να αναδεικνύουμε  άτομα ικανά, έντιμα και με αγάπη και μεράκι για το τόπο μας,  που μπορούν και έχουν την γνώση της εποχής, το σεβασμό στην ιστορία αλλά και το μεράκι να δουλέψουν για αυτόν. Είμαστε λαός περήφανος, φυλή ξεχωριστή, και  το Αντάμωμα για μας είναι δέσμευση ηθική και προσωπική. Εύχομαι η δύναμη και η θέληση να μη λείψει από κανένα μας», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Σκοτίδα.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην έκδοση του Λευκώματος & προέβη σε συνοπτική ανακοίνωση σχετικά με το Λεύκωμα της ΟΕΣ,  ότι λόγω πληθώρας της ύλης που συγκεντρώθηκε μετά την ταξινόμηση, θα εκδοθεί ειδικός τόμος του οποίου η παρουσίαση θα γίνει σε ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθήνα και στο Καρπενήσι , στις αρχές Δεκεμβρίου, και έκανε έκκληση –παράκληση  σε όσους συλλόγους -μέλη και μη της Ομοσπονδίας ή μέλη των συλλόγων έχουν στο αρχείο τους υλικό που αφορά την ΟΕΣ να το αποστείλουν στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην οδό Κλεισθένους 17  στην Αθήνα .Τέλος ευχαρίστησε τους Προέδρους και τους εκπροσώπους των πολιτιστικών σωματείων της ΟΕΣ για την παρουσία τους.
Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας Ρέκκα –Τζανάκου Νίκη έκανε την προσφώνηση των επιτυχόντων  Ευρυτανόπουλων  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το έτος 2012 και επέδωσε τους Επαίνους.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική, με δεδομένη την οικονομική κρίση που έχει αγγίξει όλους, και πραγματοποιήθηκε σε μία δυσκολότατη περίοδο για το τόπο  μας και τους συμπολίτες μας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Καρπενησίου και του συλλόγου Λειβαδιάς τα ΑΓΡΑΦΑ  έκλεψαν την παράσταση  σε όλη την διάρκεια του Ανταμώματος. Αξίζουν πολλά μπράβο στους προέδρους κ. Μαρία Χατζοπούλου και κ Καπλάνη κων/νο  για την συμμετοχή τους και τον αγώνα που δίνουν για την συνέχιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο σύλλογος Λειβαδιάς τα ΑΓΡΑΦΑ συμμετείχε με  δύο λεωφορεία και ο Πανευρυτανικός σύλλογος Αγρινίου με ένα, προσδίδοντας ξεχωριστή δυναμική στο Αντάμωμα.
Η Ορχήστρα  του Ζάγκα Κων/νου από το Αγρίνιο διασκέδασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους παρευρισκομένους, στήνοντας ένα αυθεντικό ευρυτανικό γλέντι που κράτησε έως αργά το απόγευμα .
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση οι ιερείς, π. Αγαθάγγελος, π. Γεωρ, Χρυσαφογιώργος και π. Δημήτριος Σκόνδρας από την Γρανίτσα. Ο Βουλευτής του Νομού Κώστας Κοντογεώργος μετά της συζύγου του και οι Βουλετές των ΑΝΕΛ, Νικόλας Κουίκ και Ραχήλ Μακρή, ο Αντιπερειφεριάρχης Ευρυτανίας Βασίλης Καραμπάς, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι  κ.κ.Τσιτσάνης Λάμπρος, Σκλαπάνης Ταξιάρχης και ο περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας κ. Ζιώγας Γεώργιος
Τον δήμαρχο Καρπενησίου εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Σουλιώτης και Λάππας και από την γραμματεία η κ. Έλλη Καλύβα. Επίσης παραβρέθηκαν, ο Υπ/ντης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Ι. Κατσαρός, ο πολιτευτής του Νομού με το κόμμα των ΑΝΕΛ,  κ. Κων/νος Μπακόλας, ο κ. Χρ. Δημητρόπουλος πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, ο Αντιδήμαρχος Δημ. Τσιώλης και ο Δ.Σ. Παν. Γκορόγιας, ο Κ. Λαθύρης πρόεδρος της ΝΟΔΕ  Ευρυτανίας, κ. Ε. Κατσιφός  Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ  Ευρυτανίας, Ο κ. Κουτσιοπιάς Αθανάσιος πρώην πρόεδρος της ΟΕΣ, ο κ. Δημήτρης Καραστσίκης  πρόεδρος του Νοσοκομείου Καρπενησίου, ο κ. Καραγιάννης Παναγιώτης πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Καρπενησίου και από τον επιχειρηματικό χώρο, η κ. Ξένη Μαντζούφα, ιδιοκτήτρια του  ξενοδοχείου  Ελβετία. Επίσης παραβρέθηκαν η Γκαρίλα Γεωργία Δημοτική Σύμβουλος  του Δήμου Καρπενησίου & Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών φουρνάς, από την Αδελφότητα  Γρανιτσιτών ο κ. Μουρτζιάπης Γεώργιος, από τον   Εξωραϊστικό συλλόγου Αγίου Γεωργίου –Παλαιωχορίου –Νεοχωρίου-Επισκοπής η  κ. Καρατζούνη –Γκορόγια,, από τον σύλλογο Αμπλιάνης ο ΣΤΕΓΚΟΣ η Μαρία Σταμποπούλου, από  τη μακρινή Αυστραλία ο ταμίας του συλλόγου Ευρυτάνων  Μελβούρνης κ Πότσιος Χρήστος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαράθου κ. Σβερώνης Ταξιάρχης, η πρόεδρος Σιβίστας Τσατσούλη Ελένη , Μυρίκης  κ. Καρράς, Μαυρομάτας κ.κ. Ρέκκα-Νίκη & Ντότσικα Σοφία, του Πανευρετανικού συλλόγου Αιτ/νιας οι κ.κ. Πεσσίνης  και  Κονιαβίτης, από τον Σύλλογο Ευρυτάνων Λειβαδιάς τα Άγραφα οι κ.κ. Καπλάνης Κων/νος και Χρυσικός, ο κ. Ζαλοκώστας  Κλεομένης από τον Σύλλογο Ευρυτάνων Β. Ελλάδος το Βελούχι,  ο Κολοκώτσιος Βασίλειος Πρόεδρος  του συλλόγου Κεφαλοβρυσιωτών , η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου κ. Μαρία  Χατζοπούλου  και ο πρώην πρόεδρος κ Τσιούρης, από τον Σύλλογο Φουρνιωτών ο κ. Τσέλιος Πέτρος, από την Ένωση Απανταχού Ευρυτανισσών για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ευρυτανίας η κ. Σταθοπούλου Ελένη, από τον σύλλογο Παπαρουσίου, ο κ. Βλασόπουλος Παναγιώτης και η Ντανά Ελένη,  και πάρα πολλοί άλλοι συμπατριώτες – συμπατριώτισσες και φίλοι -φίλες, που τίμησαν με την παρουσία τους ένα ακόμη Αντάμωμα της ΟΕΣ που συνεχίζει να είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τους όπου γης Ευρυτάνες αλλά και ένας θεσμός που συνεχίζει να στέκεται όρθιος στο χρόνο και στις δοκιμασίες των καιρών. Πολλά μπράβο στον Πρόεδρο, το Δ.Σ. και σε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ