Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Υπό διάλυση ο Νομός Ευρυτανίας - Στη Λαμία η Εφορία και το Γηροκομείο, λουκέτο στο Στρατολογικό Γραφείο, παύουν τη Δημοτική Αστυνομία, εξελίξεις και για τους σχολικούς φύλακες, σενάρια για το Δασαρχείο και έπεται συνέχεια…

Ντόμινο νέων μέτρων ανακοινώνονται κάθε μέρα από την Κυβέρνηση, μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις των κυβερνώντων προς την Τρόικα. 
Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, διαθεσιμότητα εργαζομένων και η ανεργία να χτυπάει κόκκινο και στους νέους κάτω των 25 χρονών να αγγίζει το ποσοστό του 65%.
 Ο νομός Ευρυτανίας, ένας νομός ιδιαίτερης μεταχείρισης όλα αυτά τα χρόνια, λόγω της ιδιόμορφης γεωφυσικής του θέσης, έχει δεχτεί , ουκ ολίγες φορές, πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση και ας λένε κάποιοι το αντίθετο. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση, οι εξελίξεις που αναμένονται είναι το λιγότερο τραγικές για τους ξωμάχους Ευρυτάνες.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν πλέον και οι αγροφύλακες, μεγάλο τμήμα των οποίων είχε προσληφθεί επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του πατέρα, δηλαδή, του σημερινού υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στόχος, είναι η διεύρυνση των «δεξαμενών» της διαθεσιμότητας αλλά και των απολύσεων με υπαλλήλους οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες, παραμένουν τουλάχιστον σε ένα τμήμα τους, ανενεργοί.
Αν προχωρήσει η εφαρμογή του νέου αυτού σχεδίου, στην Ευρυτανία, μένουν στον «αέρα» δεκαεφτά αγροφύλακες, η τύχη των οποίων είναι αβέβαιη, 6 σχολικοί σύμβουλοι και 4 υπάλληλοι που υπηρετούν στη Δημοτική Αστυνομία.
Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου εκτός από ένα 5-10% το οποίο θα παραμείνει στην υπηρεσία των δήμων. Οι υπόλοιποι μετά από αξιολόγηση θα μεταφερθούν στην ΕΛ.ΑΣ., όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιάννης Μιχελάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφορικά με τη Δημοτική Αστυνομία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα: «Παίρνουμε ένας θεσμό που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα με καλό κόσμο και μεταφέρουμε αυτό τον κόσμο στην ΕΛ.ΑΣ.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.  Και πρόσθεσε: «Κάνει καλά τη δουλειά της η Δημοτικής Αστυνομία; Δεν την κάνει. Είχαμε λοιπόν δύο λύσεις: Ή να την καταργήσουμε ή να την εντάξουμε στην ΕΛ.ΑΣ».
Όσον αφορά τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας ο υπουργός είπε ότι ένα μεγάλο μέρος τους θα ασκηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. καθώς, «απ’ ότι γνωρίζω ο κ. Δένδιας έχει στόχο να αυξήσει την αστυνόμευση στη γειτονιά».
Σχετικά με τους σχολικούς φύλακες είπε ότι «αναγκαστήκαμε να κάνουμε οριζόντιες περικοπές γιατί κάποιοι δεν είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους», διευκρινίζοντας, όταν ρωτήθηκε αν εννοεί τον Α. Μανιτάκη, ότι «αυτό ήταν δουλειά των δημάρχων».
Πέρα από τους 2.500 σχολικούς φύλακες που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος Ιουλίου και τους 3.500 Δημοτικούς Αστυνομικούς που θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο το Σεπτέμβριο, από την τοπική αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα) θα προέλθουν άλλοι 1.500 με 2.000 υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος του 2013.
Τότε θα πρέπει να έχει εκπληρωθεί η μνημονιακή δέσμευση που αφορά ένα ακόμη κύμα 12.500 συνολικά υπαλλήλων (το οποίο θα προστεθεί στους 12.500 οι οποίοι θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου).
Ο Πρόεδρος των εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ Ευρυτανίας κ. Ζιάκας Κων/νος σε δηλώσεις του πρότεινε, οι σχολικοί φύλακες που θα μπουν σε διαθεσιμότητα να απορροφηθούν από την υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου Καρπενησίου, η οποία έχει ανάγκη από προσωπικό και τόνισε πως θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων.
Από την άλλη, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, σχετικά με την κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε τα εξής:
«Η διαχείριση του ζητήματος της κινητικότητας και των απολύσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καταδεικνύει την τραγική αποτυχία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει την κρίση.
Η τυφλή και οριζόντια κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, μας βρίσκει όλους αντίθετους, πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται με τόσο πρόχειρο, αυθαίρετο και βίαιο τρόπο. Ο Δήμος Καρπενησίου στέκεται αλληλέγγυος στους εργαζομένους , αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου το οποίο επιτελούν, αλλά και τη σημασία του για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων. Οι υπηρεσίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό από το κεντρικό κράτος.
Η κοινωνία βρίσκεται μπροστά από τους πολιτικούς και απαιτεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τις μεγάλες και σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πρώτη η τοπική αυτοδιοίκηση, ο αμεσότερος στον πολίτη θεσμό, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με γενναιότητα και παρρησία, χωρίς υπεκφυγές και ταμπού. Η αξιολόγηση, για παράδειγμα, έπρεπε να έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Παράλληλα, η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει, επιτέλους, έναν σοβαρό, μελετημένο και ολοκληρωμένο οδικό χάρτη που να υπερβαίνει ακόμα και τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Το «κρυφτό» με τους δανειστές μας έχει αποδειχθεί εξίσου οδυνηρό με την ανάδειξη ποσοτικών στόχων σε αυτοσκοπό και την αντίληψη της υπέρ πάντων υπερκάλυψης τους ως μεταρρύθμιση.
Η Τρόικα ήρθε και απήλθε. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους αλλά το δημόσιο έμεινε ίδιο. Αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει και να αφυπνίσει τους πάντες».
Κατάργηση του Τμήματος Ελέγχου και του Δικαστικού από την Εφορία Καρπενησίου
Στην αναστολή 20 ακόμη Δ.Ο.Υ και 45 σημείων ελέγχου που εντάσσονται σε αντίστοιχες μεγαλύτερες μονάδες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της ενοποίησης και αναδιοργάνωσης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.
Με τον τρόπο αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.
Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των ΔΟΥ που επιλέχθηκαν να ανασταλεί η λειτουργία τους είναι κι αυτή της ΔΟΥ Καρπενησίου.
Από το Υπουργείο επιλέχθηκαν προς αναστολή λειτουργίας τα σημεία ελέγχου στις 7 ΔΟΥ της χώρας που έχουν το μικρότερο αριθμό βιβλίων Β' κατηγορίας και δεν έχουν ήδη ενοποιηθεί από τα παραπάνω κριτήρια. Με το κριτήριο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων σημείων ελέγχου, τα οποία εντάσσονται στην αντίστοιχη ΔΟΥ: της ΔΟΥ Καρπενησίου στη ΔΟΥ Λαμίας, της ΔΟΥ Άμφισσας στη ΔΟΥ Λειβαδιάς, της ΔΟΥ Γρεβενών στη ΔΟΥ Κοζάνης, της ΔΟΥ Φλώρινας στη ΔΟΥ Καστοριάς, της ΔΟΥ Ηγουμενίτσας στη ΔΟΥ Ιωαννίνων, της ΔΟΥ Άρτας στη ΔΟΥ Πρέβεζας, της ΔΟΥ Κιλκίς στη ΔΟΥ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, μέχρι 1 Σεπτεμβρίου 2013 και αυτό διότι το Καρπενήσι είναι έδρα Νομού, θα πρέπει να μετακινηθούν τα Τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού στην Λαμία και μαζί τους 5 κορυφαία στελέχη της ΔΟΥ Καρπενησίου. Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις της τοπικής Κοινωνίας αλλά και η ανησυχία για σταδιακή κατάργηση της ΔΟΥ Καρπενησίου.

Τρίμηνη παράταση η Διοίκηση του Γηροκομείου Καρπενησίου
Δυστυχώς, άδοξα έληξαν, απ’ ότι φαίνεται οι αγώνες των Ευρυτάνων της Αμερικής για να χτιστεί και να δημιουργηθεί ένα αυτοδύναμο Γηροκομείο, που θα φιλοξενεί ως τα βαθιά τους γεράματα τους ξωμάχους Ευρυτάνες της τρίτης ηλικίας.
Παρά τις όποιες προσπάθειες κι αν έγιναν μέχρι σήμερα, μεταξύ αυτών και του Βουλευτή Ευρυτανίας, μετά από απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου παρελθόν αποτελεί το αυτοδιοίκητο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, που πλέον γίνεται παράρτημα ΑΜΕΑ με έδρα τη Λαμία, αφού συγχωνεύεται με άλλα τέσσερα της Στερεάς σε ένα Ενιαίο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας.
Η σημερινή πάντως διοίκηση υπό τον κ. Γιώργου Αθανασιά, πήρε τρίμηνη παράταση θητείας, μέχρι την οριστικοποίηση του νέου 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Νέου Νομικού Προσώπου Στερεάς. Κρίμα, το Γηροκομείο αυτό άξιζε περισσότερο σεβασμό και κάποιοι δεν αγωνίστηκαν όσο θα έπρεπε για την αυτονομία του.
Η κατάσταση είναι τραγική και δυστυχώς οδεύουμε προς τη διάλυση του Νομού Ευρυτανίας. Αν συνεχιστεί αυτό το ντόμινο των νέων μέτρων από την κυβέρνηση, όλα είναι πιθανά, ακόμα και η κατάργηση κι άλλων υπηρεσιών, όπως αυτή του Δασαρχείου αλλά και του Πρωτοδικείου μετά το οριστικό λουκέτο που μπήκε στα Ειρηνοδικεία Αγραίων και Απεραντίων. Πολλά ακούγονται για το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, αλλά και για το Νοσοκομείο Καρπενησίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.
Ελπίδα όλων των Ευρυτάνων να μην βάλουν χέρι οι «ειδικοί» και στην εκπαίδευση του τόπου μας και ειδικώς στα Σχολεία του Δήμου Αγράφων, που είναι η μοναδική ζώσα πνοή της κεντροδυτικής Ευρυτανίας.
Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απ’ όλους, πριν η Ευρυτανία μετατραπεί σε μια μικρή Επαρχία…