Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΣ Δρ. Φιλοσοφίας Παν. Francis Marion, USA: «Η Ευρυτανία μου δίνει ζωή»

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα πάτρια εδάφη της ηρωοτόκου Ευρυτανίας, επισκέφτηκε από την μακρινή Αμερική ο κορυφαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος, που διαπρέπει χρόνια στο εξωτερικό ως Δρ. Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Francis Marion, USA κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης, ο οποίος διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με την Ευρυτανία και τους Ευρυτάνες γενικότερα.

Ο κ. Καθηγητής, συνοδευόμενος πάντα από τη σύζυγό του, παρέμεινε για αρκετές ημέρες στο Καρπενήσι, ενώ κατά την παραμονή του συμμετείχε και στο επετειακό συνέδριο που διοργάνωσε η Πανευρυτανική ‘Ένωση στον Προυσό με θέμα: «Η συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους: 100 χρόνια από το Έπος του 1912-13».

Ο κ. Καμπιζιώνης με περίσσια ευγένεια, συζήτησε μαζί μας για πολύ σημαντικά θέματα, για το πρόσφατο Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Δημοτική Ενότητα Προυσού, όπου ήταν και εισηγητής, αλλά και για άλλα ενδιαφέροντα, τα οποία θα έχουμε την χαρά να δημοσιεύσουμε σε επόμενο φύλλο μας.
Ο αγαπητός Καθηγητής μας, αφού για ακόμη μια φορά μας δήλωσε πως η επίσκεψη και η παραμονή στην πατρίδα αναζωογονεί τον ίδιο και τη σύζυγό του, παίρνει δυνάμεις για να μπορέσει να  ανταπεξέλθει στη διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να δώσει  στους μαθητές του κάτι περισσότερο από Ελλάδα, μας έκανε και μια λεπτομερέστατη αναφορά στο επιτυχημένο συνέδριο που διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες η Πανευρυτανική Ένωση στον Προυσό, και ο ίδιος ήταν ένας εκ των βασικών εισηγητών.
Μεταξύ άλλων ο κ. Καμπιζιώνης μας δήλωσε για το συνέδριο:

Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη και φέτος το επετειακό Συνέδριο που οργάνωσε η Πανευρυτανική  Ένωση σε συνδιοργάνωση με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών (ΕΥΚΕΣΕ), τον Δήμο Καρπενησίου, την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, Ο.Π.Π.Α.Δ.Η.Κ.  καθώς και με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Προυσού Καστανιάς και Τόρνου.
Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Η συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους: 100 χρόνια από το Έπος του 1912-13», και εκαλύφθη  απολύτως ικανοποιητικά με τις τριάντα περίπου εισηγήσεις ανεγνωρισμένων εισηγητών. Επίσης απολύτως ικανοποιητική ήταν και η συμμετοχή συνέδρων οι οποίοι συμμετείχαν ενεργώς με παρεμβάσεις και ερωτήσεις. Και οι οποίοι στο τέλος κάθε συνεδριάσεως έτυχαν της συνηθισμένης Ευρυτανικής φιλοξενίας με γεύματα και δείπνα ευγενώς προσφερθέντα παρά των Πολιτιστικών Συλλόγων Προυσού, Καστανιάς, και Τόρνου.
 Τις συνεδριάσεις ετίμησαν με την παρουσία των ο βουλευτής Ευρυτανίας Κοντογεώργος, ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, εκλεγμένοι Πρόεδροι Συλλόγων και Κοινοτήτων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Βασίλειος Καραμπάς και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι, αδυνατούντες να παραστούν έστειλαν μηνύματα και χαιρετισμούς.
Επίσημη έναρξη του Συνεδρίου και ευλογία των εργασιών αυτού έγινε παρά του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου ο οποίος, σημειωτέον παρακολούθησε μετά του ιερατείου αυτού, όλες τις συνεδριάσεις απ’ αρχής μέχρι τέλους. Και ο οποίος τέλεσε και την Αρχιερατική Λειτουργία της Κυριακής, Ιουλίου 28, στην εξαίρετη εκκλησία Καστανιάς.
Η ιερότητα και μεγάλη σημασία της επετείου των Βαλκανικών πολέμων 1912-13 ετονίσθηκε και με επιμνημόσυνους δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του στρατηγού Γεωργίου Κονδύλη καθώς και στην αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα των Βαλκανιομάχων Πεσόντων της Καστανιάς.
Οι εργασίες του Συνεδρίου εχαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως λίαν αποδοτικές με διαφωτιστικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις που εκάλυπταν την ουσία του θέματος με γνωστά αλλά και εν πολλοίς άγνωστα γεγονότα, έρευνες και ατομικά ημερολόγια Ελλαδικών Ευρυτάνων Βαλκανιομάχων Ευρυτάνων καθώς και Ευρυτάνων εθελοντών εξ Αμερικής που εξ ιδίας βουλήσεως ήλθαν να πολεμήσουν για την ελευθερία των ελλήνων αδελφών.
Εποικοδομητικές ήταν και οι επτά περίπου προτάσεις μια των οποίων ήταν του γράφοντος περί αναλήψεως πρωτοβουλιών εκ μέρους του Συμβουλίου της Πανευρυτανικής Ένωσης ώστε και  με την συνεργασία και άλλων ομοϊδεάτων φορέων προωθήθη η κατασκευή μνημείου του Ευρυτάνα μετανάστη.
Την λήξη των εργασιών του Συνεδρίου εσήμανε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης εκφωνήσας και μικρόν βαρυσήμαντον λόγο για τα αίτια της κρίσεως που έπληξε την πατρίδα μας, «Ξεφύγαμε από τα πατρώα και τα  ηθικά και αφήσαμε τον εχθρό να μπει στο σπίτι μας».
Ιδιαίτερη ευχαρίστηση και ενθουσιασμό επροξένησε στους συνέδρους η προηγηθείσα του λόγου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου με εξαίρετα και σχετικά με τους Βαλκανικούς Πολέμους τραγούδια.
Ένας ακόμη άθλος επιτελέσθη από την Πανευρυτανική Ένωση και τους συνεργάτες της που θα αποθανατιστεί με την έκδοση των Πρακτικών του εξαίρετου αυτού Επετειακού Συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος αυτής κ. Κώστας Παπαδόπουλος και το Συμβούλιό του  καθώς και όλοι οι προαναφερθέντες Πρόεδροι, Διοικητικά Συμβούλια Πολιτιστικών Συλλόγων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και ο Πρόεδρος του κ. Κλεομένης Κουτσούκης, ο Δήμος Καρπενησίου, η Οργανωτική Επιτροπή, η Επιστημονική Επιτροπή και Γραμματεία και όλοι οι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνεργασθέντες είναι άξιοι θερμών ευχαριστιών και συγχαρητηρίων .