Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΞΩ ΑΠ' ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

*Ποικίλες  αντιδράσεις άναψε στο πολιτικό σκηνικό η αναφορά του Τσίπρα στους Βλαχοδήμαρχους.
"Εμένα δεν με ενόχλησε, γιατί είμαι βλαχομάνα...έχω γιο βλαχοδήμαρχο και γιατί θεωρώ τους βλάχους μια εξαιρετικά δυνατή ράτσα" σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη
στην εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε για το "βλαχοδήμαρχοι" του Αλέξη Τσίπρα.
Επίσης τόνισε ότι είναι περήφανη για τον δήμαρχο Καρπενησίου αλλά και για πολλούς δημάρχους ενώ ερωτόμενη για τις φήμες που θέλουν τον Κώστα Μπακογιάννη να διεκδικεί τον δήμο της Αθήνας δήλωσε...
"Ο Κώστας ετοιμάζεται για μάχη στο Καρπενήσι..Πήγε σε 70 τοπικές συνελέυσεις το καλοκαίρι"... Ε και;

*Με σοβαρές εκκρεμότητες εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας φαίνεται πως ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, καθώς μεταξύ άλλων ο Διευθυντής κ. Κασκαμπάς Α. φέρεται να μην έχει ακόμη μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 3/9/2013 προβεί στην αναγκαία προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση των κενών θέσεων διευθυντών των Γυμνασίων – Λυκείων του ορεινού δήμου Αγράφων με συνέπεια την παρατεταμένη δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων και πέραν της πρώτης εβδομάδας στη διάρκεια της σχολικής περιόδου που ρυθμίζονται ζωτικά ζητήματα όπως η παραλαβή των σχολικών βιβλίων, τα μαθητικά δρομολόγια, ο προγραμματισμός του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου και πολλά άλλα εξίσου καθοριστικής σημασίας για όλη τη σχολική χρονιά. Και όλα τα παραπάνω σε μια τόσο κρίσιμη χρονική στιγμή για ολόκληρη την ελληνική εκπαίδευση και ιδιαίτερα για το μέλλον του τόπου που βιώνει εξαιρετικές συνθήκες σε όλους τους τομείς, κυρίως δε για τη διασφάλιση και συνέχιση του ποιοτικού έργου που ως γνωστόν αποδεδειγμένα παράγουν τα σχολεία μας.
Σχόλιο: Την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό τους εκδηλώνουν οι τοπικές κοινωνίες σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες καθώς σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή και σε ένα τόσο σημαντικό και πολύτιμο χώρο όπως της εκπαίδευσης του ορεινού Ευρυτανικού δήμου είναι απόλυτα αναγκαία η έγκαιρη πρόβλεψη και κάλυψη των αναγκών με κάθε δυνατή ευαισθησία και υπευθυνότητα εκ μέρους των αρμοδίων.

*Πρωταθλητές σε παραβατικότητα Ικαρία και Καρπενήσι
Στο 46,18% ανήλθε η μέση παραβατικότητα κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα μεταξύ 22 και 26 Αυγούστου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΕΡΟΣ 2013» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την προστασία των πολιτών από τυχόν διάθεση ακατάλληλων ποτών και άλλων αναλώσιμων αγαθών. Η υψηλότερη παραβατικότητα (100%) καταγράφηκε στο Καρπενήσι και στην Ικαρία, και η χαμηλότερη (12,5%) στη Σίφνο.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ, το συγκεκριμένο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 550 έλεγχοι σε 30 τουριστικούς, νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς. Διαπιστώθηκε ότι 254 επιχειρήσεις δεν εξέδιδαν τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία και καταλογίσθηκαν 1879 παραβάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους, οι δέκα περιοχές με την υψηλότερη παραβατικότητα είναι:
1. Καρπενήσι- Ικαρία 100%
2. Μύκονος 82,14%
3. Εύβοια 81%
4. Ρόδος 72,22%
5. Καρδαμύλη- Φοινικούντα 69,23%
6. Λουτράκι 66,67%
7. Ναύπλιο- Τολό- Δρέπανο 64,29%
8. Μυτιλήνη 60%
9. Λαμία- Φθιώτιδα 50%
10. Σαντορίνη 48,89%
Στον αντίποδα, οι πέντε περιοχές με την μικρότερη παραβατικότητα είναι:
1. Σίφνος 12,5%
2. Μήλος 14,29%
3. Γύθειο- Ελαφόνησος 23%
4. Θεσσαλονίκη- Χαλκιδική 28,5%
5. Λέρος 40%

*Τους δήμους με το μεγαλύτερο όρο ηλικίας αλλά και αυτούς με το μικρότερο καταγράφει μεταξύ άλλων η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανάμεσα στα στοιχεία με τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου  Πληθυσμού της Χώρας, σχετικά με την ηλικία, το φύλο, την υπηκοότητα καθώς και στοιχεία νοικοκυριών και πυρηνικών οικογενειών, όπως αυτά προέκυψαν από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011.
Μέσα στους πρώτους δέκα δήμους της χώρας με το μεγαλύτερο όριο ηλικίας είναι και ο δήμος Αγράφων με 53,3 ενώ στην ίδια δεκάδα είναι και ο γειτονικός δήμος Αργιθέας
Συγκεκριμένα, οι δήμοι με τη  μεγαλύτερη μέση ηλικία είναι κατά σειρά:
-ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 57,9
-ΚΙΜΩΛΟΥ 55,7
-ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ 54,8
-ΑΡΓΙΘΕΑΣ 54,3
-ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 54,1
-ΔΩΔΩΝΗΣ  53,6
-ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 53,6
-ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 53,3
-ΑΓΡΑΦΩΝ 53,3
-ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ 52,9
Στον αντίποδα, οι δήμοι με τη μικρότερη μέση ηλικία είναι:
-ΦΥΛΗΣ 35,3
-ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ 35,9
-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ 35,9
-ΡΕΘΥΜΝΗΣ 36,2
-ΑΧΑΡΝΩΝ 36,8
-ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 36,9
-ΚΩ 36,9
-ΞΑΝΘΗΣ 36,9
-ΜΥΚΟΝΟΥ 37,0
-ΘΗΡΑΣ 37,0

*Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, όπως συμβαίνουν ή αν συμβαίνουν, γύρω μας κει πέρα στον Δήμο Αγράφων, αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν το χαρτί για την τιμωρία του Δημάρχου, όμως χαρτί δεν έρχεται. Θαρθεί αδέλφια μη βιάζεστε. Και το χαρτί θα έλθει και νέο Δήμαρχο θα έχουμε. Λίγο υπομονή…

* Ταρακουνήθηκαν κάποιοι για την ειδησούλα ότι ο Δ.Σ. της Αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγράφων βρίσκεται υπό σκέψη για το τι θα πράξει πολιτικά στη συνέχεια. Λεβέντες μου, ο άνθρωπος δεν κινείται καθόλου τυχαία και να ξέρετε καλά ότι σε ότι αποφασίσει θα βρει πολλούς συμπαραστάτες, γιατί σε κάποιους αγωνιστές αξίζει κάτι καλύτερο.