Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Λάμπρος Τσιτσάνης: “Η γραφειοκρατία και η πολυνομία, εμπόδιο στην ανάπτυξη”

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συνέδριο έκτακτο με μοναδικό θέμα : “Τα οικονομικά των Περιφερειών” 

Τονίστηκε από τον κύριο Σγουρό, από τους εισηγητές αλλά και από τους Περιφερειακούς Συμβούλους ότι τα οικονομικά των Περιφερειών όλης της χώρας δεν είναι αρκετά για τη λειτουργία τους. Ιδίως αυτό που συμβαίνει με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (  Κ.Α.Π. ) είναι απαράδεκτο. Δεν μπορούμε ως Περιφέρεια να προγραμματίσουμε, να υλοποιήσουμε και να πληρώσουμε τα πλέον απαραίτητα, ούτε καν τα αυτονόητα.
   Το 2012 ενώ θα έπρεπε το κεντρικό κράτος – Κεντρική Διοίκηση να δώσει τα χρήματα  (Κ.Α.Π.) στις Περιφέρειες στην αρχή του έτους, τα έδωσε στο τέλος του έτους – Δεκέμβριο και αυτά μειωμένα.

   Φέτος - 2013 - είμαστε στα τέλη Σεπτεμβρίου, χρήματα δεν δόθηκαν στις Περιφέρειες και δεν γνωρίζουμε αν θα δοθούν πλέον, με αποτέλεσμα τα περισσότερα έργα να μην έχουν αρχίσει ακόμη. Περιττό να τονιστεί ότι αν δεν δοθούν τα χρήματα αυτά - Κ.Α.Π. - το συντομότερο, πολύ φοβάμαι ότι  οι Περιφέρειες θα κατεβάσουν ρολά .
   Ο Καλλικράτης ξεκίνησε με στόχο οι Περιφέρειες να γίνουν αυτοδιοικούμενες και αυτοχρηματοδοτούμενες αλλά δυστυχώς κατέληξαν να είναι ένα κρατικό εργαλείο που να χρησιμοποιείται κάθε φορά όπως αυτό βολεύει. Ενώ αντίθετα θα έπρεπε οι Περιφέρειες να είναι μοχλός Ανάπτυξης, με περισσότερες αρμοδιότητες που να συνοδεύονται από τα ανάλογα χρήματα και θα γινόταν επιτέλους πράξη η αποκέντρωση. Συμβαίνει όμως το αντίθετο – αφαιρούνται αρμοδιότητες υπέρ του συγκεντρωτισμού.
   Ίσως κύριε Πρόεδρε, ως Ένωση Περιφερειών θα έπρεπε να αντιδράσουμε πολύ νωρίτερα, γιατί τώρα δεν θα μας πιστέψει κανείς με δεδομένο ότι σε λίγο καιρό μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο.
   Οι Δήμοι που ήταν καλύτερα οργανωμένοι από τις Περιφέρειες , αντέδρασαν νωρίς και πέτυχαν πολύ περισσότερα πράγματα, ιδιαίτερα στα οικονομικά.
Πέρα όμως από τα οικονομικά μήπως προχωρήσανε και τα θεσμικά ; Δυστυχώς όχι.
   Η Γραφειοκρατία, η πολυνομία και οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι με τον τρόπο που γίνονται δεν συνηγορούν στη λειτουργία των Περιφερειών και στην υλοποίηση των προγραμμάτων για την Ανάπτυξη αλλά αντίθετα καθυστερούν, φρενάρουν και θέτουν σε πλήρη απραξία τα πάντα. Ιδιαίτερα η γραφειοκρατία είναι ο αιμοδότης της διαφθοράς και το χειρόφρενο της ανάπτυξης, είναι εκείνη που μπλοκάρει τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και των Δήμων με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση έγκαιρα να δρομολογήσουν τη διαδικασία των δημοπρασιών, ούτως ώστε να εκτελεστούν οι εργασίες τότε που πρέπει. Ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές όπως η Ευρυτανία που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν  –πάγοι , χιόνια- πότε θα γίνουν οι εργασίες όταν εξαιτίας της γραφειοκρατίας τα έργα δημοπρατούνται το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ; Για παράδειγμα στον κεντρικό άξονα Ραπτόπουλο- Πρασιά στη θέση Στάρτο εξαιτίας των ανωτέρω διαδικασιών το έργο θα δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα ,πολύ φοβάμαι ότι θα ταλαιπωρηθούν για μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι, οι μόνοι βεβαίως που δεν ευθύνονται σε τίποτα, επίσης έργα που πιθανόν να μην προλάβουν να γίνουν στον τέως Δήμο Αγράφων, Προυσό, Κλειτσό –Φουρνά, Δομνίστα κλ. Καθώς επίσης διαγράμμιση του κεντρικού άξονα , τοποθέτηση στηθαίων κλ.
   Ο προγραμματισμός της κεντρικής διοίκησης και αυτό συμβαίνει διαχρονικά είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτος. Δεν μπορεί να φτάνουμε στις 11 Σεπτεμβρίου – μέρα έναρξης μαθημάτων στα σχολεία (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια) και να μην είναι στελεχωμένα από εκπαιδευτικούς δεν επιτρέπεται επίσης να ξεκινούν τα μαθήματα και να μην έχει ρυθμιστεί ακόμη το θέμα της μεταφοράς των μαθητών ΚΤΕΛ –Ταξί-Ι.Χ. -, με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης.
   Τέλος το Αθηνοκεντρικό κράτος  ας πάρει την απόφαση να απελευθερώσει αυτούς τους "αιχμαλώτους " που είναι οι κάτοικοι της Περιφέρειας όπου κατά εκατοντάδες χιλιάδες , ταξιδεύουν από την Περιφέρεια στην Αθήνα για το όποιο θέμα. Ας εμπιστευτεί περισσότερο την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ας διαθέσει περισσότερους πόρους για την Ανάπτυξη της χώρας για να δουν καλύτερες μέρες οι κάτοικοι αλλά και ελπίδα οι άνεργοι νέοι μας.