Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Επίδομα θέρμανσης 2013 - 14 έως 1.050 ευρώ στην Ευρυτανία

Από 52,50 έως 1050 ευρώ θα κυμαίνονται τα ποσά του νέου επιδόματος θέρμανσης που θα καταβληθούν την περίοδο από 15-10-2013 έως 30-4-2014 σε όσα νοικοκυριά αγοράσουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους στην Ευρυτανία που ανήκει στην 1η Ζώνη, το επίδομα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1050 ευρώ, αναλόγως τα τ.μ.


Το επίδομα αυξάνεται από το 0,28 στο 0,35 ευρώ το λίτρο και θα εξακολουθήσει να χορηγείται με τη μορφή επιδότησης της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης. Φέτος, όμως, οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το 1/4 του συνολικού ποσού που δικαιούνται. Το επίδομα θα χορηγηθεί με βάση τις γεωγραφικές ζώνες, όπως έχουν οριστεί με τα αντίστοιχα λίτρα επιδότησης ανά τετραγωνικό μέτρο ως εξής:
- Α' Ζώνη: Nομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράµας, Ευρυτανίας µε επιδοτούµενη κατανάλωση 25 λίτρα ανά τετραγωνικό µέτρο κατοικίας µε ανώτατο τα 3.000 λίτρα.
- Β' Ζώνη: Tα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Αρκαδία, η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα, η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, οι Σέρρες, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Ροδόπη και ο Νομός Εβρου.
- Γ' Ζώνη: H Αττική, η Κόρινθος, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Μαγνησία, η Λέσβος, η Χίος, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Αρτα. Για τις περιοχές αυτές η επιδοτούμενη κατανάλωση διαμορφώνεται σε 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 960 λίτρα.
- Δ' Ζώνη: Το Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία & Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού και η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 5 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας με ανώτατο τα 600 λίτρα.

ΚΚΕ Ευρυτανίας: “Συνεχίζει να εμπαίζει απροκάλυπτα τα λαϊκά στρώματα η κυβέρνηση, με αφορμή τα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης”

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος, τη χαλάρωση των περιουσιακών στοιχείων και την προκαταβολή ενός μέρους του ποσού στους δικαιούχους.
Οι ρυθμίσεις αυτές δεν πρόκειται να φέρουν καμία ανακούφιση. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέτος η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης θα μειωθεί κατά 60% σε σχέση με το 2012.
Τα μέτρα της Κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης αποτελούν κοροϊδία, δε μπορούν να αντισταθμίσουν την αδυναμία κάλυψης των αναγκών θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, ούτε βέβαια και τα ημίμετρα που προτείνουν τα άλλα κόμματα για μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ ή για διεύρυνση του κριτηρίου για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.
Για το ΚΚΕ η επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στην άμεση κατάργηση του ΕΦΚ αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, και στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε αντίστοιχη τροπολογία στη βουλή. 
Οι κάτοικοι της Ευρυτανίας πρέπει να διατρανώσουν το δίκαιο αίτημα να μην επιτρέψουμε έναν ακόμα χειμώνα να παγώσουν οι οικογένειες μας και τα παιδιά μας ειδικά για έναν ορεινό νομό με έντονο χειμώνα και χαμηλές θερμοκρασίες παίρνοντας τα παρακάτω μέτρα:
•Να καταργηθούν όλοι οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά.
•Να πάρουν  όλα τα απαραίτητα μέτρα οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης στα σχολεία.
•Ειδικότερα στην Ευρυτανία πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης πολλά νοικοκυριά δεν έχουν εγκατάσταση καλοριφέρ, οφείλει το κράτος να παρέχει καυσόξυλα για την κάλυψη των αναγκών.

Καρπενήσι, 8-10-2013
Κ.Ο. Ευρυτανίας του ΚΚΕ

Ερώτηση Κ. Κοντογεώργου και 54 Βουλευτών 
της Ν.Δ. για προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης 
Ερώτηση-πρόταση για καταβολή του επιδόματος θέρμανσης προκαταβολικά, με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, ώστε να αποφευχθεί το περσινό φαινόμενο, της μη απόδοσης των προβλεπόμενων ποσών στους δικαιούχους, κατέθεσαν 55 βουλευτές της ΝΔ μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος .
Η σχετική ερώτηση των βουλευτών για προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης έχει ως εξής:
 «Λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου και αναφορικά με το ζήτημα της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, επικρατεί απόλυτη σύγχυση. Παρά το γεγονός ότι από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, τι θα ισχύσει τελικά φέτος με τη διαδικασία επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης.
Εφόσον οι διακηρύξεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι βάσιμες και πράγματι υπάρχει πρόβλεψη για εκταμίευση περίπου 300 εκατ. ευρώ, τότε οφείλει το Υπουργείο να οριστικοποιήσει τη διαδικασία καταβολής του επιδόματος στους δικαιούχους.
Για παράδειγμα, μπορεί το Υπουργείο να προχωρήσει σε έκδοση «κουπονιών» για τους δικαιούχους, για το ποσό που αναλογεί στον καθένα –ανάλογα με το εισόδημά αλλά και τον τόπο διαμονής τους- με το οποίο θα επιδοτείται η αγορά πετρελαίου.
Ακολούθως οι πρατηριούχοι, το «κουπόνι» μαζί με την απόδειξη παράδοσης της ποσότητας που 
αναλογεί σε αυτό, θα μπορούν να το εκταμιεύουν από συγκεκριμένο λογαριασμό από όλες τις τράπεζες. Κατόπιν τούτων…
Ερωτάται ο κύριος υπουργός:
1.    Ποιο είναι το ποσό, το οποίο έχει προβλεφθεί για να εκταμιευθεί φέτος, για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης;
2.    Η διαδικασία επιδότησης των δικαιούχων, θα προβλέπει το ποσό που αναλογεί να δίνεται προκαταβολικά;