Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - “Η κοινωνία θα κτίσει τις δομές της εξουσίας” - ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Η επίσκεψη του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Βίτσα στη πόλη του Καρπενησίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 16/10 ήταν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των μελών της ηγετικής ομάδας του κόμματος σε όλη την Ελλάδα.


Όπως είπε ο ίδιος, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, «στόχος μας είναι όχι απλά να συζητήσουμε για τη πολιτική κατάσταση αλλά να ενημερώσουμε για το πρόγραμμα του κόμματός μας, δηλαδή, πια είναι τα βήματά μας αυτή τη στιγμή, ο στόχος μας ο οποίος είναι να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας, αλλά το βασικό ζήτημα είναι μετά από αυτό τι πρέπει να γίνει».

Οι βασικές κινήσεις που θα κάνουμε και μας απασχολούν σαν ενδεχομένη αυριανή κυβέρνηση και οι οποίες υπάρχουν στο πρόγραμμα μας είναι οι εξής, μας είπε ο κ. Βίτσας:
-Η ακύρωση του Μνημονίου και πάνω σ΄ αυτή την ακύρωση, η αντιστροφή της λιτότητας με μια πολιτική υπέρ της κοινωνίας και υπέρ της ανάπτυξης της χώρας.
-Η προστασία του πλέον θιγόμενου, δηλαδή των φτωχών, αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, η κοινωνική ασφάλεια,  η ανακούφιση από την ανεργία, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η αλλαγή στους πολιτικούς θεσμούς.
Στην ερώτησή μας, που θα βρεθούν τα λεφτά, ποια θα είναι η μορφή της οικονομίας, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύστημα των τραπεζών και την αναγκαία ρευστότητα που χρειάζεται η οικονομία, μας είπε, ότι “το χρέος είναι ευρωπαϊκό θέμα, άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη που θα καταλήξει στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Φυσικά πρέπει να είμαστε έτοιμοι τόνισε, αν μας πουν όχι. Τότε θα βαδίσουμε μέσα από μία σύγκρουση συμφερόντων και με τη δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και παραγωγική ανασυγκρότηση θα ανατρέψουμε την κατάσταση».
Ο κ Δημ. Βίτσας, στη συνάντησή του με αρκετούς φορείς της πόλης μας, ξεχώρισε ένα κεντρικό ζήτημα, τη θέρμανση. «Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, είναι να επανέλθει ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης στην προηγούμενη κατάσταση έτσι ώστε να διαμορφωθεί μία τιμή γύρω στο 0,90/lt . Ο γραμματέας δήλωσε ότι το κράτος χάνει από τους φόρους γιατί είναι γνωστό ότι υπάρχει μείωση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης 70% και ο κόσμος κρυώνει».
Σε ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάρει τη κυβέρνηση, απήντησε ότι “το ζήτημα είναι η κοινωνία να μπορέσει να κτίσει τις δομές της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη κάθε κυβέρνηση ως ένα όπλο προς την κατάκτηση της εξουσίας”.
Επίσης ανέφερε, ότι «αν δεν βάλεις προτεραιότητες και ιεραρχίες στη πολιτική σου, τότε θα εξυπηρετείς κάθε φορά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και κυρίως ξένα συμφέροντα που κερδίζουν μέσα από τη κρίση».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, θα επιδιώξει να καταπολεμηθούν τα συμφέροντα και εδώ υπάρχει το θέμα της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Θα ελεγχτούν οι λίστες πχ. Λαγκαρντ αλλά και οι συμβάσεις παραχώρησης του ελληνικού Δημοσίου καθώς και οι διάφορες συναλλαγές του ελληνικού δημοσίου.
Αυτά θα γίνουν από το ΣΥΡΙΖΑ και το αποδεικνύουν οι καθαρές θέσεις του κόμματος από τότε που ήταν μικρή πολιτική δύναμη.
Αν θέλουμε αλλαγή, δεν μπορεί να έχουμε στην εξουσία, μια από τα ιδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι διαφορετικός» και κατέληξε «Παρότι έχουμε 35000 μέλη, δεν θέλουμε ένα κομματικό κράτος, θέλουμε ένα κράτος κοινωνίας, θέλουμε εντιμότητα, έχουμε διάθεση για προσφορά, μας ενδιαφέρει το κοινωνικό δίκαιο».