Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε διήμερο εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΠΕ Καρπενησίου με θέμα (Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των μανιταριών).
Το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Κωνσταντινίδης Γιώργος (διεθνής φυσιοδίφης με ειδίκευση στα μανιτάρια και συγγραφέας οδηγών αναγνώρισης μανιταριών), παρουσίασε στην αίθουσα
εκδηλώσεων του ΚΠΕ Καρπενησίου το ενδιαφέρον σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για το θαυμαστό αυτό κόσμο των υπέργειων και υπόγειων μυκήτων, των μανιταριών. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν τις βασικές διαφορές μεταξύ των δηλητηριωδών – τοξικών μανιταριών και αυτών που μπορούν να καταναλωθούν.
Επίσης γνώρισαν την ανάπτυξη της πόλης των Γρεβενών και τον τρόπο που εκμεταλλεύτηκαν οι ντόπιοι τον ¨θησαυρό¨ που αναπτύσσεται στα δάση της περιοχής τους. Γνώρισαν  την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της πόλης αυτής λόγω των μανιταριών και μέσα από δεκάδες φωτογραφίες τους καλλιτέχνες σε όλη την Ελλάδα που εμπνέονται και δημιουργούν από τους υπέργειους μύκητες, τα μανιτάρια, έργα τα οποία γίνονται ανάρπαστα σε όλο τον κόσμο.
Στο τέλος της παρουσίασης είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις στον κ. Κωνσταντινίδη και να ανταλλάξουν στοιχεία επικοινωνίας μεταξύ τους.
Το Σάββατο το πρωί συναντήθηκαν όλοι  στο δάσος, στο σημείο (Λάσπη) και αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, περισυνέλλεξαν  διάφορα είδη μανιταριών και ο κ. Κωνσταντινίδης τους βοήθησε στην αναγνώριση και την ταξινόμησή τους. Μία ακόμη ενέργεια και πρωτοβουλία του ΚΠΕ Καρπενησίου που πραγματικά μπορεί να ανοίξει νέων ορίζοντες ακόμη και επαγγελματικούς στο τόπο μας.