Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - Νέες συναντήσεις της Φεγγούλη με ‘Αδωνι και Δ. Σταμάτη για θέματα του Δήμου Αγράφων

Υπουργός Υγείας στην Αν. Δήμαρχο Αγράφων: “Η λειτουργία του Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας θα αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα”

Δυο ακόμη σημαντικές συναντήσεις με κορυφαίους Υπουργούς της Κυβέρνησης είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα η αναπληρώτρια Δήμαρχος Αγράφων. Πιο συγκεκριμένα η κ. Φεγγούλη, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013, επισκέφτηκε στο Γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου τον Υπουργό Επικρατείας και την επομένη τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.




ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 
Με τον κ. Σταμάτη η αν. Δήμαρχος συζήτησε για 45 λεπτά, φλέγοντα θέματα του Δήμου, ενώ παρέδωσε στον Υπουργό και σχετικό Υπόμνημα με τα αιτήματα του Δήμου.  Η κ. Φεγγούλη ζήτησε από τον κ. Σταμάτη,  να καταγραφεί ο Δήμος μας ως Δήμος  πρότυπο και μοντέλο για την εφαρμογή της Πράσινης Ανάπτυξης, αλλά και ως ο Δήμος για την εφαρμογή του προσκυνηματικού Τουρισμού καθότι διαθέτει σπουδαία θρησκευτικά μνημεία. Για την επιδίωξη αυτού του στόχου και την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, είναι αυτονόητο, ότι απαιτείται η στήριξη της Πολιτείας. «Ο Δήμος Αγράφων, τόνισε στον Υπουργό η κ. Φεγγούλη, διαθέτει Αρχαιολογικούς χώρους, πλειάδα Μοναστηριών και εκκλησιών του 950, 1100, 1300 μ.Χ. (ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΠΡΟΥΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑΤΑΡΝΗΣ) και πολλά οικήματα και έργα που διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους (πέτρινα σπίτια, νερόμυλους, πέτρινα γεφύρια, κλπ)». Γι΄ αυτό θέλουμε την παρέμβαση της Πολιτείας για να προστατεύσουμε τα μνημεία μας, να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε σε συνδυασμό με τα άλλα πλούσια αξιοθέατα και ενδιαφέροντα που παρουσιάζει η περιοχή».
Επίσης η κ. Φεγγούλη αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του  οποίου η κατασκευή αποτελεί αίτημα πολλών χρόνων για τους κατοίκους του Δήμου Αγράφων, που είναι η ολοκλήρωση του οδικού άξονα ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΑΓΡΙΝΙΟ, δια μέσου της Μαυρομάτας, η περίφημη Τρικούπια οδός, η οποία βρίσκεται από την πλευρά της Ευρυτανίας στο στάδιο των μελετών και οι οποίες προχωράνε με ρυθμούς χελώνας. «Πρόκειται για ένα έργο ζωής που αν γίνει θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο την ζωή στον ιστορικό μας Δήμο», είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας να τονίσουμε ότι από την κ. Φεγγούλη έγινε ξεχωριστή αναφορά στην τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών και στις μοναδικές Κατασκηνώσεις που υπάρχουν στο Δήμο μας και πιο συγκεκριμένα στην Ανατολική Φραγκίστα, οι οποίες δεν λειτουργούν την τελευταία 5ετία για συγκεκριμένους λόγους. Η ΔΕΗ, στην οποία έχουν παραχωρηθεί, δεν τις λειτουργεί πλέον και για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα.
Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή την κ. Φεγγούλη και της υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει με τους αρμοδίους Υπουργούς για τα ζητήματα που τέθηκαν και ότι θα ενδιαφερθεί προσωπικά για την επίλυση των θεμάτων αυτών, προτείνοντάς της ωστόσο για το τεράστιο κομμάτι του τουρισμού να συναντηθεί και με την αρμόδια Υπουργό κ. Κεφαλογιάννη.

ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
Επόμενη συνάντηση της κ. Φεγγούλη ήταν με τον Υπουργό Υγείας. Η νεαρή Δήμαρχος επισκέφτηκε τον κ. Γεωργιάδη στο Γραφείο του, όπου συζήτησε μαζί του θέματα Υγείας που αφορούν το Δήμο με κυριότερο αυτό της αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας. Η κ. Φεγγούλη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μοναδικό Κέντρο Υγείας της Δυτικής Φραγκίστας, το οποίο καλύπτει και εξυπηρετεί επί της ουσίας τη μισή Ευρυτανία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή με κυριότερο απ’ αυτά, ότι μένει για 10 ημέρες το μήνα, χωρίς ασθενοφόρο, επειδή δεν βγαίνουν οι βάρδιες, καθώς υπάρχουν μόνο τρεις οδηγοί.
Επίσης έγινε αναφορά στην έλλειψη Αγροτικών ιατρών, στο γεγονός ότι δεν υπάρχει Νοσηλεύτρια, ότι χρέη του ταμία, εκτελεί ή η Καθαρίστρια, ή η Επισκέπτρια Υγείας ή ο Ηλεκτρολόγος και ότι στο ΚΥΔΦ μένει ανεκμετάλλευτος ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος που έχει εγκατασταθεί, καθώς δεν έχει διοριστεί Μικροβιολόγος ή Παρασκευάστρια.
Ακόμη η αναπληρώτρια Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό, ότι οι κάτοικοι της Δ. Ευρυτανίας, μπορούν να κάνουν εξετάσεις αίματος μόνο δύο φορές το μήνα, καθώς αιμοληψία γίνεται κάθε 15 ημέρες με γιατρό που έρχεται από το Γ. Ν. Καρπενησίου, ενώ για το ασθενοφόρο που καλύπτει τα περιστατικά, ανέφερε ότι έχει φτάσει τα 500.000 χιλιόμετρα κι ακόμα περιμένουν στα Άγραφα, το ασθενοφόρο, δωρεά του ΟΠΑΠ.
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή της για τα θέματα υγείας του Δήμου Αγράφων η κ. Φεγγούλη είπε στον κ. Γεωργιάδη.
«Κ. Υπουργέ, όπως θα διαπιστώσετε, για το Δήμο Αγράφων, για τη Δυτική Ευρυτανία, το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας είναι το μοναδικό που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της μισής Ευρυτανίας και όχι μόνο.
Για το λόγο αυτό, το Κέντρο Υγείας, όχι μόνο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, αλλά αντιθέτως να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί με ιατρικό και υπαλληλικό προσωπικό, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε ανάλογα περιστατικά σαν αυτά του περασμένου καλοκαιριού που δυο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους γιατί δεν υπήρχε γιατρός, ενώ το ασθενοφόρο που κλήθηκε έφτασε στην περιοχή των συμβάντων λόγω της απόστασης μετά 2 ώρες. Αν υπήρχε γιατρός στα χωριά αυτά, ίσως οι δυο νέοι αυτοί συντοπίτες μας σήμερα να ήταν στην ζωή…”
Ως η νεότερη Δήμαρχος της χώρας και της Ευρώπης, που κλήθηκα σε μια δύσκολη στιγμή να ηγηθώ του Δήμου Αγράφων, θα ήθελα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο παρών υπόμνημά μου και να συνδράμετε στην υλοποίηση των αιτημάτων μας, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τη στασιμότητα που υπάρχει, καθότι με την Υγεία δεν μπορεί να παίζει κανείς και οι Αγραφιώτες δικαιούνται όλες τις υπηρεσίας υγείας, καθώς δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αλλά περήφανοι και αδικημένοι μέχρι και σήμερα».
Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή την κ. Φεγγούλη και παραλαμβάνοντας το Υπόμνημα με όλα τα θέματα, τόνισε ότι το Κ. Υ. Δυτικής Φραγκίστας δεν πρόκειται να κλείσει, αλλά αντιθέτως θα αναβαθμιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται. «Αν ήλθατε από τα  Άγραφα για να μου εκφράσετε την ανησυχία σας για το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, αγαπητή Δήμαρχε», είπε στην κ. Φεγγούλη ο Υπουργός, “θέλω να μεταφέρετε στους Δημότες σας, ότι η λειτουργία του Κ.Υ. θα αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα”.
Θεωρούμε δεσμευτική την δήλωση του κ. Γεωργιάδη και αναμένουμε, τις όποιες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του μοναδικού Κέντρου Υγείας της κεντροδυτικής Ευρυτανίας.