Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Με επιτυχία το Σεμινάριο Μελισσοκομίας από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου

Τη Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Σεμινάριο μελισσοκομίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου με θέμα:  «Μελισσο-κομίζοντας αειφορικές πρακτικές», στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να γνωρίσει το πλατύ κοινό της Ευρυτανίας και ειδικά οι μελισσοκόμοι (αρχάριοι και προχωρημένοι) τα παρακάτω θέματα: Μέλισσα και περιβάλλον, Παραγωγή νέκταρος από μελισσοκομικά φυτά. Θρεπτικές & θεραπευτικές  ιδιότητες των προϊόντων της μέλισσας, Βιολογική μελισσοκομία, Διαχείριση μελισσοσμηνών, Εκμετάλλευση ανθοφοριών, Φυσιολογία της μέλισσας – εχθροί και ασθένειες.
Το Σεμινάριο παρακολούθησαν και 70 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, 10 εκπαιδευτικοί – Μέλη Παιδαγωγικών Ομάδων διαφόρων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έμειναν στη πόλη μας. Επίσης παρούσα σε όλο το σεμινάριο ήταν η κ. Αναστασία Ξυλόκοτα, Διευθύντρια της αρμόδιας Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η όλη δράση ήταν μέρος ενός γενικότερου Δικτύου με τίτλο: «Μέλισσας έργα, ανθρώπων αγαθά» που συμμετέχει το ΚΠΕ Καρπενησίου και συντονίζει το ΚΠΕ Αρναίας στη Χαλκιδική.
Το Σεμινάριο συνεχίστηκε το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή το πρωί απευθυνόμενο στους εκπαιδευτικούς με σχετικά θέματα προσέγγισης στη Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Γνωριμία μέσα από τη Θεατρική βιωματική δραστηριότητα, Μεθοδολογία προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Παρατήρηση γυρεόκοκκων στο μικροσκόπιο, Εργαστήριο παρασκευής κηραλοιφής, Αναγνώριση και παρατήρηση μελισσοκομικών φυτών, Γνωριμία με την ανθρώπινη πλευρά και φιλοσοφία ενός μελισσοκόμου, τέλος επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων και στο Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού.