Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΠΙΝΟΥΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ Ν. ΑΡΓΥΡΙΟ

Καμία κίνηση από τους αρμοδίους, παρά την αυτοψία που διενήργησε πριν από ενάμιση χρόνο η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας για  διαρροή λυμάτων από το αποχετευτικό δίκτυο της Τ. Κ. Ραπτοπούλου και παρά την επιβολή προστίμου, προς τον Δήμο Αγράφων το θέμα εξακολουθεί να υφίσταται!  


Το κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης στο Δήμο Αγράφων για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Ραπτόπουλο με τη διαρροή λυμάτων από το αποχετευτικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας.
Ο κ. Τσιτσάνης που είναι και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, ζητά τόσο από το Δήμαρχο Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση, όσο από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστο Δημητρόπουλου και από τους αρμόδιους Αντιδημάρχου κ. Πάνο Ζαχαράκη και κ. Πάνο Παπαδήμο, αλλά και από τους τοπικούς Προέδρους, να προβούν άμεσα στη λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος, καθώς κινδυνεύει άμεσα η υγεία των δημοτών.  
Όλη η επιστολή του κ. Τσιτσάνη έχει ως εξής:
Κύριε Δήμαρχε,
Το γνωστό πρόβλημα της διαρροής λυμάτων από το αποχετευτικό δίκτυο της Τ. Κ. Ραπτοπούλου εξακολουθεί να υφίσταται παρά την επιβολή προστίμου ύψους 3000 € , ως διοικητική κύρωση, στις 16/10/2012 από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, για ρύπανση του περιβάλλοντος.
Σας υπενθυμίζουμε ότι : 1) η Δ/νση υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας διενήργησε αυτοψία στις 30/07/2012 και διαπίστωσε διαρροή λυμάτων που εκτός από πρόβλημα δημόσιας υγείας προκαλεί και ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου και του παρακείμενου ρέματος καθώς καταλήγουν σε αυτό. Να σημειωθεί ότι το ρέμα αυτό ενώνεται με τον ποταμό Πρασιώτη, στην κοίτη του οποίου λειτουργεί γεώτρηση και υδρεύεται η Τ.Κ. Νέου Αργυρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε απόσταση 150 μέτρων από την εστία μόλυνσης λειτουργεί Γυμνάσιο, Λύκειο, Νηπιαγωγείο και Παιδικός Σταθμός.
2) Στις 4/9/2012 διενήργησαν αυτοψία τα μέλη ΚΕΠΠΕ Π.Ε. Ευρυτανίας α) Φωτεινή Πατραμάνη, υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Ευρυτανίας  β) Σουλτάνα Σταυρωθέντα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δ/νσης Δημ. Υγείας και Κοιν. Μέριμνας Π.Ε.
Ευρυτανίας και γ) Χρήστος Δημητρόπουλος, εκπρόσωπος του Δ. Αγράφων και διαπίστωσαν τα εξής :
• Το φρεάτιο εισόδου των λυμάτων στη σηπτική δεξαμενή ήταν ανοικτό και υπερχειλισμένο, με αποτέλεσμα να υπάρχει εκροή λυμάτων
• Από τους τρείς απορροφητικούς βόθρους που προβλέπονταν στη μελέτη έχει κατασκευαστεί μόνο ο ένας
• Εκροή λυμάτων στο περιβάλλον παρατηρήθηκε και μετά την έξοδο από τον απορροφητικό βόθρο μέσω σωλήνα.
Κύριε Δήμαρχε,
Ως Περιφερειακός Σύμβουλος, ως Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης αλλά και ως δημότης του Δήμου Αγράφων θα παρακαλούσα να εισάγετε το σοβαρό αυτό πρόβλημα άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτως ώστε να λυθεί οριστικά με την κατασκευή και του άλλου απορροφητικού βόθρου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σας ενημερώνω επίσης ότι πρόσφατα, στις 6/12/2013 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας στο Καρπενήσι, συζητήθηκε ως έκτακτο το συγκεκριμένο θέμα, λόγω της σοβαρότητας καθώς επίσης και μέτρα που πρέπει να ληφθούν α) για τη δημόσια υγεία και β) για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη διαρροή λυμάτων αποχετευτικών συστημάτων, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και στην υπόλοιπη Ευρυτανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των επιπτώσεων στην υγεία, παρατηρείται και ιδιαίτερη αρνητική εικόνα στο Περιβάλλον και την Τουριστική Ανάπτυξη - τον κυρίαρχο πυλώνα ανάπτυξης – ιδιαίτερα για την Ευρυτανία που ακριβώς ο φυσικός της πλούτος την έχει καταστήσει ως δεύτερη καθαρότερη περιφέρει της Ευρώπης. Έχουμε επομένως υποχρέωση όλοι μας έναντι των δημοτών μας να τους προστατέψουμε από τέτοιες εστίες μόλυνσης και να παραδώσουμε στους νέους και τις επόμενες γενιές ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον που τους χρωστάμε.