Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Οι υποψήφιοι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ - ΑΝΕΛ, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – όλα τα ονόματα «Κλείδωσε» η στήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο φύλλο του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ και όπως επιβεβαιώνει ο «Τύπος της Κυριακής», έχει «κλειδώσει» το 80% των υποψηφίων και μέσα στον Ιανουάριο θα αρχίσει η ανακοίνωση των ονομάτων από τους ίδιους τους υποψηφίους.
Για πρώτη φορά, η ΝΔ δε θα εκδώσει λίστα «χρισμάτων» αλλά θα δώσει το «πράσινο φως» στα στελέχη με τα οποία έχει έρθει σε επαφή να δημοσιοποιήσουν την απόφασή τους να μπουν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος με στόχο οι γαλάζιοι υποψήφιοι να έχουν σαφή αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, να μην προέρχονται απόλυτα από τον «κομματικό σωλήνα» αλλά να είναι πρόσωπα από το χώρο της αγοράς, με διάθεση προσφοράς.
Όπως λένε στη λεωφόρο Συγγρού, σε οργανωτικό επίπεδο «η ΝΔ είναι έτοιμη πολύ νωρίς, έξι μήνες πριν από τις εκλογές». Σε πολιτικό επίπεδο, τα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι μπορεί να «χτυπήσουν» επτά περιφέρειες καθώς τα μηνύματα που έχουν είναι ότι στις δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές τα πρόσωπα, δηλαδή ικανές υποψηφιότητες, «μετρούν» πολύ περισσότερο από τις κομματικές ταμπέλες. Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ θα στηρίξει σε πολλούς δήμους νέα πρόσωπα ενώ τα πολιτικά μηνύματα θα προκύψουν από το αποτέλεσμα σε Αθήνα- Πειραιά- Θεσσαλονίκη και από τις 13 περιφέρειες.
Στη Στερεά Ελλάδα «κλείδωσε» η στήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητα του δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη. Στην ίδια περιφέρεια έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο πρώην βουλευτής ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος ο οποίος διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί.
Για την περιφέρεια Αττικής, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων υπάρχει το όνομα του εν ενεργεία περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού ωστόσο όχι με μεγάλες πιθανότητες ενώ οι επιτελείς της ΝΔ εξετάζουν σοβαρά την υποψηφιότητα του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Οι ζυμώσεις και οι αναζητήσεις πάντως συνεχίζονται.
Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη μάχη της ΝΔ θα δώσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας όπως και οι εν ενεργεία περιφερειάρχες Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ηπειρο, Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, Γιώργος Δακής στη Δυτική Μακεδονία και Σπύρος Σπύρου στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στο Νότιο Αιγαίο, η ΝΔ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Παππά, στο Βόρειο Αιγαίο προκρίνονται η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής, στη Δυτική Ελλάδα επικρατέστεροι είναι ο Γιώργος Παπαναστασίου και ο Σπήλιος Λιβανός και στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη ο Γιώργος Παυλίδης. Στην Κρήτη, η ΝΔ θέλει να διατηρήσει και να αυξήσει τις δυνάμεις της και οι πιθανότητες αυξάνουν για υποψηφιότητα του Σεραφείμ Τσόκα αν και γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Στ. Αρναουτάκη.
Στην Πελοπόννησο, αν και την υποψηφιότητα του εν ενεργεία περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη υποστηρίζουν γαλάζια στελέχη και οι «κρυφές» δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει ισχυρό προβάδισμα, η ΝΔ προσανατολίζεται σε πρόσωπα όπως η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρώην βουλευτής Γρηγόρης Αποστολάκος, ο νυν δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας ενώ δεν αποκλείεται τη στήριξη να πάρει πρόσωπο από το χώρο της αγοράς.
Μεγάλοι δήμοι- Αττική

ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Για το δήμο της Αθήνας, η ΝΔ επιθυμεί να δώσει τη μάχη η Ολγα Κεφαλογιάννη ωστόσο από την πλευρά της Υπουργού Τουρισμού φαίνεται ότι δεν υπάρχει προθυμία. Παραμένει ψηλά στην ατζέντα το όνομα του Νίκου Δένδια, του Μάκη Βορίδη αλλά με «αντιστάσεις» από την πλευρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ενώ δεν έχει εγκαταλειφτεί το όνομα του Γιώργου Αμυρά. Από το γαλάζιο στρατόπεδο, έχει δηλώσει πάντως ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ο βουλευτή Νικήτας Κακλαμάνης.
Για το δήμο Θεσσαλονίκης, η ΝΔ «ποντάρει» στην υποψηφιότητα του Σταύρου Καλαφάτη ωστόσο ο ίδιος φέρεται να μην επιθυμεί να εμπλακεί στη μάχη της συμπρωτεύουσας. «Δυνατά» παίζουν τα ονόματα των βουλευτών Ελενας Ράπτη και Γιάννη Ιωαννίδη όπως και του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Απόστολου Λακασά.
Στον Πειραιά τη μάχη θα δώσει ο εν ενεργεία δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, στην Πάτρα φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του Κώστα Χριστόπουλου.

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Στη διάρκεια του Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει μετά από αρκετές αναβολές η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει αποφάσεις σχετικά με τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικης εκλογές. Η γενική κατεύθυνση είναι ότι θα δώσουν τη μάχη σε δήμους και περιφέρειες με συμβολική σημασία κεντρικά πολιτικά στελέχη και τις προτάσεις θα κάνει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εκδηλώνεται μεγάλη προθυμία, ακριβώς επειδή υπάρχει ο πειρασμός της συμμετοχής στη διακυβέρνηση.
Η επιλογή των υποψηφίων αναμένεται να προκαλέσει κάποιους εσωκομματικούς κραδασμούς μεταξύ στελεχών του ιστορικού ΣΥΡΙΖΑ και των οπαδών της διεύρυνσης με αξιοποίηση προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Οι τάσεις που έχουν διαμορφωθεί είναι οι εξής:
-Το Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνη επιθυμεί συνεργασία με το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς
-Οι ΠΑΣΟΚογενείς βλέπουν με καλό μάτι υποψηφιότητες νυν δημάρχων και περιφερειαρχών αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που κρατούν αποστάσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη, στη λογική ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάνε στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πρώην ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ αλλά και ότι τα πρόσωπα παίζουν σημαίνοντα ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.
-Η ηγετική ομάδα επιχειρεί να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να «προσωποποιήσει» τη χρυσή τομή κατά περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνονται τα εξής ονόματα:
Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Ο υποψήφιος του 2010 Τάκης Χαρίτου αποσύρεται και δεν έχει βρεθεί.
Αττικής: Φαβορί είναι η βουλευτής της Β΄Αθήνας Σοφία Σακοράφα.
Βορείου Αιγαίου: Το όνομα που συζητείται είναι του (κατά πολλούς επιτυχημένου) δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ο οποίος είχε στηριχθεί το 2010 από το ΣΥΡΙΖΑ.
Δυτικής Ελλάδας: Πρόκειται για μία «ΠΑΣΟΚογενή» περιφέρεια και ακούγεται ότι μπορεί να δώσει τη μάχη ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας Αλέξης Μητρόπουλος, χωρίς να επιβεβαιώνεται από τον ίδιο.
Δυτικής Μακεδονίας: Συζητείται το όνομα της βουλευτού Ευγενίας Ουζουνίδου αν και η ίδια διατηρεί επιφυλάξεις.
Θεσσαλίας: Το 2010 είχε “κατέβει” ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, αλλά είχε πάρει μόλις 3%. Μια λύση θα μπορούσε να είναι η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι η ίδια θέλει να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή.
Ηπείρου: Στο τραπέζι είναι το όνομα της βουλευτού Όλγας Γεροβασίλη ενώ εικάζεται ότι μπορεί να αποτελέσει μεταγραφή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, ο οποίος εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος το 2010 με το συνδυασμό του Β. Αργύρη (ΠΑΣΟΚ) που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.
Iονίων Νήσων: Είναι πιθανόν να δοκιμαστεί ξανά ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλλονιάς Θεόδωρος Γαλιατσιάτος, ο οποίος ωστόσο είχε πάρει μόλις 4,3%.
Κεντρικής Μακεδονίας: Θα υποστηριχθεί –εκτός μεγάλου απροόπτου- ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) και υποψήφιος περιφερειάρχη με το ΠΑΣΟΚ το 2010, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος θα υποστηριχθεί και από τη ΔΗΜΑΡ.
Κρήτης: Δύο είναι το ονόματα που συζητούνται. Του βουλευτή Χανίων και υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη και των βουλευτών Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη (ο οποίος διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου από το 2006 έως το 2010).
Νοτίου Αιγαίου: Εφόσον ο υποψήφιος προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο όνομα είναι αυτό του βουλευτή Δωδεκανήσου Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο στη λογική της διεύρυνσης «παίζουν» τα ονόματα του δημάρχου Λειψών Μπενέτου Σπύρου (ως κοινού υποψηφίου με τους ΑΝΕΛ), ενώ η υποψηφιότητα του Κ. Σκανδαλίδη που ακούστηκε κάποια στιγμή διαψεύστηκε με οργή από την τοπική οργάνωση Δωδεκανήσου.
Πελοποννήσου: Οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος (είναι και περιφερειακός σύμβουλος) και Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας ή ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δ.σ. Τρίπολης Τάσος Παπαζαχαρίας ο οποίος όμως μπορεί να είναι υποψήφιος στο Δήμο Τρίπολης. Ωστόσο δεν αποκλείεται εφόσον προκριθεί η λύση της διεύρυνσης να είναι υποψήφιος άλλο πρόσωπο-έκπληξη εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Στερεάς Ελλάδας: Συζητείται το όνομα του βουλευτή Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου.
Σε ποια πρόσωπα
καταλήγουν ΠΑΣΟΚ - ΑΝΕΛ - ΔΗΜΑΡ - ΚΚΕ
Ο Ιανουάριος είναι μήνας αποφάσεων στα κομματικά επιτελεία για τις υποψηφιότητες στους δήμους και τις περιφέρειες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κερδίζουν έδαφος οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες με αναφορά στις τοπικές κοινωνίες, ενώ δεν υπάρχει κοινωνικό μήνυμα υπέρ των κοινών υποψηφιοτήτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πετύχει να βάψει τον χάρτη κόκκινο ώστε να μπορεί να επικαλεστεί μεγάλη νίκη, την οποία θα αθροίσει με την επίδοσή του στις ευρωεκλογές, για να ζητήσει την επόμενη μέρα επιτακτικά εθνικές εκλογές. Αντίθετα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα διχαστεί στις επιλογές της και θα δυσκολευτεί να κερδίσει έστω και έναν μεγάλο δήμο.
Το βέβαιο είναι ότι η αυτοδιοικητική κάλπη δεν θα βγάλει ένα μονοσήμαντο και καθαρό πολιτικό συμπέρασμα. Τα πράγματα θα είναι κάπως μπερδεμένα, αφού αλλού θα υπάρχουν χρίσματα και αλλού όχι.      

Ωστόσο, πολλά θα φανούν από τις συνεργασίες του δεύτερου γύρου ή και τις κοινές επιλογές, όπου υπάρξουν, ενώ στις κεντρικές αναμετρήσεις, όπως είναι αυτή της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης, η μάχη θα είναι πολιτική και το αποτέλεσμα θα έχει ειδικό βάρος για τη συνέχεια.
Τα ερωτήματα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι αν στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα μεταπηδήσουν στον ΣΥΡΙΖΑμέσα από τις εκλογές ΟΤΑ (η Θ. Τζάκρη έχει ακουστεί για το Δήμο Εορδαίας, ενώ κάποιοι βλέπουν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιο ως λύση για τον Εβρο), αν θα υπάρξουν ανοιχτές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑμε τους ΑΝΕΛ ή τη ΔΗΜΑΡ (το δεύτερο φαίνεται πως θα συμβεί στην Κεντρική Μακεδονία με την υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη) και αν θα αναδειχθούν νέα πρόσωπα που θα σπάσουν τις κομματικές «γραμμές».
Όλα τα κόμματα θα λένε πως δεν δίνουν χρίσματα, αλλά το βράδυ των εκλογών όλοι θα προσπαθούν να χρωματίσουν τον χάρτη. Το στοίχημα είναι δύσκολο και για τους πολιτικούς αρχηγούς που καλούνται να πείσουν κορυφαία στελέχη των κομμάτων τους να κατέβουν στην αρένα.

ΠΑΣΟΚ
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ήταν ένας θρίαμβος για το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες. Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά από τότε και τα μηνύματα που φτάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι πολλοί από τους υποψήφιους του 2010 τώρα επιχειρούν να εμφανιστούν ως ανεξάρτητοι για να μην τους παρασύρει η δημοσκοπική κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Βενιζέλος έχει προαναγγείλει εκλογές χωρίς χρίσματα και αυτή είναι η ασφαλέστερη δυνατή λύση για το κόμμα του που βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Στο δήμο Αθηναίων θα υποστηριχθεί ο Γιώργος Καμίνης και στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης. Μια εισήγηση που έχει δεχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι να υποστηριχθεί κάποιο πρόσωπο με αναφορά στους “58” (όπως ο Σταύρος Μπένος) για κάποια από τις αυτοδιοικητικές μάχες. Ο προσωπικός φίλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Βερνίκος φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει το Δήμο Πειραιά.
Οπωσδήποτε, θα υποστηριχθούν όλοι οι δήμαρχοι που εξελέγησαν το 2010 με το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν την επανεκλογή τους ως υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ ή ως ανεξάρτητοι. Έμφαση δίνεται στην υποψηφιότητα του Κώστα Ασκούνη στην Καλλιθέα, επειδή είναι και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενώ αισιοδοξία υπάρχει για τα αποτελέσματα στην Ηλιούπολη (Βαλασόπουλος), στη Γλυφάδα (Κόκκορης), στου Ζωγράφου (Καλλίρης), ενώ αναζητείται γερή υποψηφιότητα για το Περιστέρι απέναντι στον Α. Παχατουρίδη.
Οι συζητήσεις για τις υποψηφιότητες στις περιφέρειες καταλήγουν στα εξής:
Αττική: Εκτός απροόπτου θα στηριχθεί ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.
Κρήτη: Θα στηριχθεί ο Περιφερειάρχης και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης.
Πελοπόννησος: Ο Πέτρος Τατούλης είχε εκλεγεί το 2010 με χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί το ίδιο έργο, εφόσον δεν κάνει ανάλογη επιλογή η ΝΔ. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις έχει μετρηθεί ο Δημήτρης Ρέππας, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του πρώην βουλευτή Δημήτρη Κουσελά.
Στερεά Ελλάδα: Το χρίσμα και πάλι στον Κλέαρχο Περγαντά, εφόσον ο ίδιος θελήσει να συνεχίσει.
Δυτική Ελλάδα: Δύσκολο να παρακαμφεί ο Απόστολος Κατσιφάρας, εφόσον θελήσει να διεκδικήσει ξανά την περιφέρεια και παρόλο που δεν τα έχει καλά με το βενιζελικό μπλοκ.
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ελπίδες ότι θα επανεκλεγεί ο Άρης Γιαννακίδης.
Δυτική Μακεδονία: Ξανά με τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη, που το 2010 έχασε για λίγες μόνο ψήφους.
Κεντρική Μακεδονία: Ακούγεται το όνομα του πρώην υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη.
Βόρειο Αιγαίο: Ο Νάσος Γιακαλής, εφόσον θελήσει να επιχειρήσει ξανά.
Νότιο Αιγαίο: Ο νυν περιφερειάρχης και πρώην νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδης.
Ιόνιο: Κάποιοι προσβλέπουν στη βουλευτή Κέρκυρας Άντζελα Γκερέκου, που δεν έχει ξεκαθαρίσει πάντως αν ενδιαφέρεται. Το 2010 είχε υποστηριχθεί ο Ηλίας Μπεριάτος, με τον Γιώργο Καλούδη να κατεβαίνει τότε ως ‘αντάρτης’,
Θεσσαλία: Το ιδανικό για τη Χαριλάου Τρικούπη θα ήταν να δεχθεί ο πρώην βουλευτής Έκτορας Νασιώκας, που παραιτήθηκε επί ΓΑΠ μετά την πρόταση για το δημοψήφισμα.
Ήπειρος: Ο Β. Αργύρης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, ο πρώην Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου αρνήθηκε σχετική πρόταση της τοπικής οργάνωσης και εκκρεμεί η απάντηση του Πάνου Οικονομίδη πρώην Δημάρχου Αρταίων.
ΑΝΕΛ
Αντιμνημονιακό χαρακτήρα δίνουν οι ΑΝΕΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Στο κόμμα του Πάνου Καμμένου γίνονται διεργασίες στο παρασκήνιο ώστε να υποστηριχθούν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους της περιφέρειας ενώ πυκνώνουν τα σενάρια για υποψηφιότητα του Νίκου Νικολόπουλου στην περιφέρεια Αττικής. Πάντως, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» μάλλον θα στηρίξουν πρόσωπα- κατά περίσταση- εξετάζοντας το προφίλ υποψηφίων με «λαϊκό αντιμνημονιακό χαρακτήρα». Ωστόσο, η πορεία των ΑΝΕΛ προς την κάλπη του Μαΐου βρίσκει εσωκομματικές αντιδράσεις αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που ζητούν αυτόνομες υποψηφιότητες ώστε να μη μπει το κόμμα κάτω από την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜΑΡ
Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη ήταν ο μεγάλος νικητής των προηγούμενων εκλογών ΟΤΑ, επειδή στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη κέρδισαν οι υποψήφιοι τους οποίους είχε στηρίξει, ο Γ. Καμίνης και ο Γ. Μπουτάρης. Στη ΔΗΜΑΡ ξέρουν πως είναι πολύ δύσκολο να κάνουν ξανά την έκπληξη, αλλά η στρατηγική θα είναι και πάλι η ίδια, η υποστήριξη υποψηφιοτήτων που εμφανίζονται ως προοδευτικές και όχι ως κομματικές. Το κρίσιμο για την Αγ. Κωνσταντίνου είναι τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ στο δεύτερο γύρο, εφόσον αναμετρηθούν υποψήφιοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί από εκεί μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, το οποίο θεωρείται από αρκετές πλευρές ως προδιαγεγραμμένο. Ειδικότερα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξήσεις επιλογές:
-Η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει όλους τους δημάρχους της “Κίνησης των 5” (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Βόλου -Καμίνης, Μπουτάρης, Δημαράς, Φίλιος, Σκοτινιώτης). Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις η ΔΗΜΑΡ θα συναντηθεί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν πρόκειται να φέρει πιο κοντά Βενιζέλο και Κουβέλη.
-Ο ανεξάρτητος βουλευτής που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης θα υποστηριχθεί από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη στην προσπάθειά του να διεκδικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αν τον επιλέξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, το παιχνίδι εκεί θα αποκτήσει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
-Ο βουλευτής Αττικής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής. Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και θεωρείται από την Αγ. Κωνσταντίνου ως πολυσυλλεκτικός.
ΚΚΕ
Για το Δήμο Αθηναίων ακούστηκε ένα πρόσωπο-έκπληξη, η Λιάνα Κανέλλη, που έχει υψηλή δημοτικότητα. Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, έχει ισχυρές πιθανότητες να επιλεγεί ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης παίζει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.
Η επιτυχημένη Ελπίδα Παντελάκη θα διεκδικήσει ξανά το Δήμο Πειραιά, ενώ για τη μάχη της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως προκρίνονται ο πρώην βουλευτής Γιάννης Ζιώγας και ο σημερινός επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Δελλής.