Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Κίνδυνος λουκέτου στο Δήμο Αγράφων λόγω μη ψήφισης του προϋπολογισμού

Με λουκέτο απειλείται ο Δήμος Αγράφων και 23 ακόμη Δήμοι στην Ελληνική Επικράτεια.  Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, ο προϋπολογισμός του 2014 θα έπρεπε να είχε εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ωστόσο μέχρι πριν από μερικές ημέρες όχι μόνο δεν είχε εγκριθεί και αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά δεν ήλθε ακόμη ούτε και προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Με βάση τον ίδιο νόμο, χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό ο Δήμος δεν μπορεί να καλύψει παρά μόνο τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του και καμία άλλη δαπάνη, όπως λειτουργικά έξοδα, προμήθειες, καταβολή προνοιακών επιδομάτων κλπ.


Προβλήματα στη λειτουργία των δήμων λόγω μη εγκεκριμένων προϋπολογισμών φέρονται να αντιμετωπίζουν 24 δήμοι σε όλη την Ελλάδα μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αγράφων.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι προϋπολογισμοί των Δήμων αυτών, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, έπρεπε να είχαν εγκριθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ωστόσο μέχρι πριν από μερικές ημέρες όχι μόνο δεν είχαν εγκριθεί αλλά ούτε καν αποσταλεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις!
Αποτέλεσμα, οι 24 δήμοι τους οποίους αποκαλύπτει η aftodioikisi.gr, να κινδυνεύουν με λουκέτο, καθώς, με βάση το νόμο, χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν μπορούν να καλύψουν παρά μόνο τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και καμία άλλη δαπάνη, όπως λειτουργικά έξοδα, προμήθειες, καταβολή προνοιακών επιδομάτων κλπ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Δήμος Αγράφων καθότι μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη εγκριθεί ο Προϋπολογισμός κάτι που αναμένεται να συμβεί στο επόμενο 10ημερο. Σύμφωνα με αξιοματούχο του Δήμου την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014, ο Προϋπολογισμός θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση και στη συνέχεια θα αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έγκριση.
Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπει λουκέτο στο Δήμο Αγράφων, λόγω του προϋπολογισμού. Γνωρίζουμε όμως καλά όπως και οι Δημότες ότι αν δεν αλλάξουν πολλά και σημαντικά στον Δήμο, το λουκέτο δεν θα το γλιτώσει...
ΟΙ 24 Δήμοι στην Ελλάδα που κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω του Προϋπολογισμού είναι οι εξής:
-Αγράφων και Πύλης  στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
-Γαύδου, Σφακίων, Καντάνου-Σελήνου, Φαιστού και Γόρτυνος στην Περιφέρεια Κρήτης
-Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος και Νεμέας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
- Ακτίου-Βόνιτσας, Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας  και Ξηρομέρου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
- Μετσόβου στην Περιφέρεια Ηπείρου
-Δεσκάτης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
-Μεγίστης, Κιμώλου, Σικίνου, Σίφνου, Σερίφου, Σύρου και Φολεγάνδρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στην Περιφέρεια Αττικής"