Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΕΞΩ ΑΠ΄ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ - ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

*Στο  προηγούμενο φύλο μας και από αυτή εδώ τη στήλη μεταξύ άλλων σχολιάσαμε και την πρόσφατη δήλωση του πρώην Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα, για τα τεκταινόμενα στο  Δήμο Αγράφων.
Συγκεκριμένα μεταφέραμε μέρος της δήλωσης του γιατρού στο Prasia Online: «Υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης και αξιοποίησης των Αγράφων. Πρέπει να βρεθούν και υπάρχουν  πρόσωπα που μπορούν να βγάλουν από το αδιέξοδο τον δήμο» Βέβαια για το ίδιο θέμα ο κ. Καρανίκας τόνισε και τα εξής: «Και δεν χρειάζεται να είναι από Άγραφα. Υπάρχουν και εκτός Αγράφων αρκεί ο κόσμος να δει παραδείγματα …». Για μας αγαπητέ μου στρατηγέ και θεωρώ για την πλειοψηφία των Αγραφιωτών, το μεγάλο ζητούμενο είναι «να βρεθούν πρόσωπα που μπορούν να βγάλουν από το αδιέξοδο τον δήμο». Ωστόσο δεν διαφωνούμε ότι τέτοια πρόσωπα «Υπάρχουν και εκτός Αγράφων». Σταθήκαμε λοιπόν στα λεγόμενα του πρώην Βουλευτή… «Υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης και αξιοποίησης των Αγράφων. Πρέπει να βρεθούν και υπάρχουν  πρόσωπα που μπορούν να βγάλουν από το αδιέξοδο τον δήμο» διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι και πολλά περιθώρια ανάπτυξης και αξιοποίησης των Αγράφων υπάρχουν όπως φυσικά και ικανά πρόσωπα να τον κυβερνήσουν εκτός και εντός Αγράφων με την ευρύτερη έννοια του λόγου.

*Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις από γονείς των μαθητών στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κερασοχωρίου Ευρυτανίας  για την απόφαση των καθηγητών να μην εκκλησιαστούν οι μαθητές την ημέρα των "Τριών Ιεραρχών" στον Καθεδρικό Ναό του Κερασοχωρίου, που είναι και η έδρα του Δήμου Αγράφων. Μάλιστα ενόχλησε ιδιαίτερα η «εντολή» που δόθηκε στους για εκκλησιασμό στα χωριά τους. Δεν ξέρω και δεν θέλω να πιστέψω ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε προκειμένου να «βολευτούν» οι καθηγητές, οι οποίοι ωστόσο είπαν ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε σε συνεννόηση με τους γονείς, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν τα παιδιά. Αν είναι έτσι, διαφωνώ κάθετα καθότι οι εκπαιδευτικοί μας, θα έπρεπε να κρατήσουν άλλη στάση στην περίπτωση αυτή. Το λέω αυτό γιατί μια τέτοια Εορτή, είναι ένα σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία, που είχε συνηθίσει κάθε χρόνο να βλέπει την μαθητιώσα νεολαία στην εκκλησία του χωριού. Θα μου πεις φίλε μου ότι οι καιροί αλλάζουν και από του χρόνου η εορτή αυτή δεν θα έχει πλέον σχολικό χαρακτήρα, καθότι οι κρατούντες στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφάσισαν, πρώτα να μετατρέψουν την σπουδαία αυτή σχολική γιορτή σε αργία και στη συνέχεια να την καταργήσουν. Λυπηρό φαινόμενο σε μια κοινωνία που παραπαίει, σε ένα κόσμο που έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Ναι κύριοι το γεγονός αυτό ενόχλησε όλη την μικρή κοινωνία του Κερασοχωρίου και όχι μόνο. Γιατί δεν κάνατε λίγο υπομονή. Του χρόνου και δια νόμου δεν θα ξαναβρεθείτε σε τόσο δύσκολη θέση. Να ξέρετε όμως ότι ενός κακού μύρια έπονται και δεν αποκλείεται του … χρόνου να νοιώσετε και σεις αντίστοιχη έκπληξη από τους σύγχρονους διώκτες της παιδείας και της πίστης μας. Γιατί όπως γνωρίζετε την ερχόμενη σχολική χρονιά θα καταργηθούν κάποιες σχολικές γιορτές και του παραχρόνου μπορεί να καταργηθούν και … κάποια σχολεία. Αυτό δεν σας ανησυχεί; Αυτά για όλους εκείνους που συμμετείχαν σε αυτό το ατυχές γεγονός και σε εκείνους τους τοπικούς άρχοντες που βρίσκονται στον δικό τους κόσμο και δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια. Κάποιοι λένε ότι αυτά δεν είναι τίποτε, μπροστά σε εκείνα που θα κάνουν οι «άλλοι» άμα έλθουν στην εξουσία. Καλά ρε παλληκάρια, οι «άλλοι» είναι αλλιώτικοι, όμως σεις που είστε στην κυβέρνηση και θεωρείστε από τα καλά παιδιά της μάνας πατρίδας και δεξιόστροφα γιατί τρέξατε να προβείτε σε τόσες αλλαγές; Συμφέρον θα είχατε να αφήσετε τους «άλλους» να τα κάνουν, γιατί τόση βιασύνη;

*Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας κ. Γιώργος Αλμπούρας, αναφερόμενος  σε όλους εκείνους που οδήγησαν την πατρίδα μας σε αυτή την κατάσταση. Ο ανώτερος δικαστικός λειτουργός του Νομού μας, κατά την διάρκεια της κοπής της Βασιλόπιτας των Δικαστικών Υπαλλήλων Ευρυτανίας, τα έψαλλε σε εκείνους που προσπαθούν χρόνια τώρα να κάμψουν το εθνικό μας φρόνημα των Ελλήνων, κάνοντας λόγο για εσχάτη προδοσία. Νιώθουμε περήφανοι ως Ευρυτάνες και ως Έλληνες όταν ακούμε τέτοια λόγια από στόματα Δικαστικών λειτουργών. Σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την πατρίδα, τέτοιου είδους τοποθετήσεις, μας δίνουν κουράγιο και μας κρατάνε όρθιους.

*Από την περασμένη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου έπιασαν δουλειά οι 133 δάσκαλοι και οι 109 νηπιαγωγοί αναπληρωτές που προσλήφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να καλύψουν σημαντικά κενά σε σχολεία της χώρας που προέκυψαν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Από αυτούς τους αναπληρωτές, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν καλύφθηκαν και τα κενά που είχαν δημιουργηθεί και στα νηπιαγωγεία του Δήμου Αγράφων με τον διορισμό ε νηπιαγωγών. Δεν ξέρω πως λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση, κατάλαβα όμως «αν δεν κλάψει το παιδί δεν του δίνει γάλα η μάνα του». Έτσι και στο Δήμο Αγράφων, αν δεν γίνονταν τόσες παρεμβάσεις, από την Αντιδήμαρχο Αγράφων, από τους πολιτευτές και από τους γονείς, οι αναπληρωτές ακόμη θα ήταν στα … «συρτάρια» του Υπουργείου.

*Πληροφορήθηκα ότι την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου η Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων σε μια λιτή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» της Αθήνας, τίμησε ευρυτάνες καλλιτέχνες που διακρίθηκαν στη ζωγραφική και την γλυπτική και ειδικότερα τους κ.κ. Ελευθέριο Θεοδώρου, Ιωάννη Καστρίτση, Γεώργιο Νικολακόπουλο, Αθανάσιο Μπακογιώργο και Βασίλειο Παπασάικα. Μπράβο στους εμπνευστές αυτής της κίνησης και σε όλο το Δ.Σ. της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων για το σπουδαίο έργο που χρόνια τώρα επιτελεί.

*Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ευρυτανίας ορίστηκε από τη γραμματεία οργανωτικού η πασίγνωστη και συνάμα πανέμορφη οδοντίατρος Γιώτα Τριγώνη, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του κόμματος μετά και τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών. Όπως πράγματι είδα σε φωτογραφίες η Τομεάρχης είναι αστέρι και βλέπω τη Ν.Δ. πολύ ανεβασμένη στην Ευρυτανία και τους περισσότερους Νεοδημοκράτες να έχουν ... πονόδοντο…