Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωσε από το Καρπενήσι την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Στερεάς ο Κώστας Μπακογιάννης



Ομιλία στην οποία ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποίησε στις 12 μ. από το Ξενοδοχείο ΜΟΝΤΑΝΑ ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου σε μια κατάμεστη αίθουσα, στον λόγο του έκανε μία αναδρομή στους στόχους που πέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ στη συνέχεια στάθηκε στα προβλήματα που έχει η Περιφέρεια και στην πρόθεσή του να συμβάλλει ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί. Αναλυτικά ένα απόσπασμα της ομιλίας του νεαρού πολιτικού: 

Μέσα από αυτή τη διαδρομή των τριών τελευταίων χρόνων είχα την ευλογία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με ανθρώπους άξιους, με όραμα και επιμονή για τον τόπο τους, σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Εν όψει των περιφερειακών εκλογών, πολλοί, από τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, είναι εκείνοι που με τίμησαν με τις καλές τους προθέσεις, προτείνοντάς μου να διεκδικήσω τη θέση του Περιφερειάρχη. Πολίτες από όλους τους χώρους, αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές, αγρότες, επιχειρηματίες, δημόσιοι λειτουργοί και κυρίως νέοι – συνομήλικοί μου – με προτρέψανε να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ήταν εύκολη απόφαση. Όποιος με ξέρει, γνωρίζει καλά πως δεν πιστεύω ούτε στους μάγους ούτε στους από μηχανής θεούς. Κανείς άλλωστε δεν μας χάρισε τίποτα εδώ στο Καρπενήσι. Μόνοι μας κερδίσαμε αυτά που μας άξιζαν, με πολλή και σκληρή δουλειά.
Μια τέτοια μεγάλη απόφαση δεν μπορούσε να ληφθεί με τα δεδομένα της στιγμής. Έπρεπε να λάβει κανείς ασφαλώς υπόψη τη χρονική συγκυρία, αλλά κυρίως όφειλε να κάνει την υπέρβαση και να κοιτάξει μπροστά στο 2019 όταν θα λήγει η επόμενη θητεία. Να βλέπει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε κάθε μας επιλογή. Μπροστά μας απλώνεται μια ολόκληρη πενταετία, ενδεχομένως η πενταετία της ανόρθωσης αλλά και των μεγάλων δυσκολιών.
Για μένα το ερωτήματα είναι: Ποια τοπική αυτοδιοίκηση ονειρευόμαστε; Ποια περιφέρεια θέλουμε; Ποια κοινωνία μας αξίζει;
Τα τελευταία χρόνια η περιφέρεια θυμίζει ένα κοιμώμενο γίγαντα.  Αν σας ρωτήσω τι κάνει η Περιφέρεια για εσάς, για τον κάθε πολίτη, θα δυσκολευτείτε να απαντήσετε, όχι γιατί η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητες ή της φταίνε τα μνημόνια, όπως συχνά ακούμε, αλλά γιατί η Περιφέρειά μας είναι διστακτική, φοβική, αναξιοποίητη, χωρίς ενότητα, και δεν παίρνει κανένα ρίσκο για να κάνει βήματα πέρα από την αγκαλιά της κεντρικής διοίκησης.  Μπορεί όμως να γίνει αλλιώς; Μπορούμε να το αλλάξουμε;
Η απάντηση είναι πως ναι! Μπορούμε σίγουρα περισσότερα. 
Όταν το καλοκαίρι του 2010 ξεκινούσα στο Καρπενήσι είχα μιλήσει για ένα δήμο πρότυπο. Τότε ενδεχομένως κάποιοι με κοίταξαν με δυσπιστία. Λογικό. Τρία  χρόνια μετά όμως, μπορώ να περηφανεύομαι και να περηφανεύεστε ότι μαζί τα καταφέραμε.
Κάναμε την υπόσχεση πραγματικότητα. Και όλοι μάς το αναγνωρίζουν. Με αυτή την εμπειρία, στέκομαι σήμερα μπροστά σας, δηλώνοντας με βεβαιότητα ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μπορεί και πρέπει να γίνει μια περιφέρεια πρότυπο.