Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Α. Η TASK FORCE
Ο Δήμαρχος αποφάσισε, διέταξε και εγκατέστησε τους Γερμανούς στα γραφεία του Δήμου μέσα από ένα πρόγραμμα που συμφωνήθηκε από την ΚΕΔΕ με την ομάδα TASK FORCE του Ράϊχενμπαχ και του Φούχτελ, με σκοπό την δήθεν παροχή βοήθειας  για θέματα αύξησης της αποδοτικότητας και μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ακούγεται τόσο αθώο αυτό το εγχείρημα, επιτρέψτε μου όμως να έχω σοβαρές επιφυλάξεις που εύχομαι στο μέλλον να μην επαληθευτούν.
Μπορεί και να μην είχαμε αντίρρηση ως αντιπολίτευση στην υλοποίηση κάποιου σχεδιασμού αφού όμως θέταμε τις δικές μας παραμέτρους και ιδιαίτερα στις γενικότητες  των Γερμανών περί μεταρρυθμίσεων των Ο.Τ.Α.  Η προσωπική μου άποψη εκφράζεται στο ερώτημα, πως είναι δυνατόν οι προτάσεις αυτές της δήθεν παροχής βοήθειας για μεταρρυθμίσεις να μην είναι σε ευθεία γραμμή με τις γενικές διατάξεις της τρόικας περί απολύσεων και περί ιδιωτικοποιήσεων. Κατά την προσφιλή του «δημοκρατική» τακτική ο κ. Μπακογιάννης δεν ενημέρωσε καν το Δημοτικό Συμβούλιο και πρότεινε τον Δήμο Καρπενησίου ως πειραματόζωο για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, παρόλο ότι το  θέμα άπτεται άμεσα των αρμοδιοτήτων του Δ.Σ,. αφού δεν τίθεται σε εφαρμογή υποχρεωτική διάταξη  νόμου και κατά συνέπεια απαιτείται η  βούληση του ανώτατου οργάνου του Δήμου.  Λοιπά πειραματόζωα:  Δήμος Πρεσπών, Δήμος Σκοπέλου, Δήμος Σπάρτης και Δήμος Θεσσαλονίκης. Τουλάχιστον  ας μας αποδείξει ο κ. Δήμαρχος ότι η παρουσία στην περιοχή μας της TASK FORCE  δεν  σχετίζεται με απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις  υπηρεσιών του Δήμου και με  την χωρίς όρια εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου.
Β. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Πρόσφατα ελήφθη η απόφαση να μην εκδίδονται λογαριασμοί νερού στα σχολεία και o αρμόδιος αντιδήμαρχος  ερωτηθείς για το θέμα από τα «Ευρυτανικά Νέα» παρέδωσε μαθήματα φοροδιαφυγής. Έγραψε λοιπόν η εφημερίδα:
«Ωστόσο το χειρότερο όλων, είναι το γεγονός ότι ο δήμος εξέδιδε τιμολόγια στα οποία κατ’ έτος άγγιζαν και τις 30.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ (περίπου 5.000 - 6.000 ευρώ) τον οποίο απέδιδε στην εφορία! Όπως ενημερωθήκαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αυτά τα ποσά του ΦΠΑ σχεδόν πάντα συμψηφίζονταν με κονδύλια για έργα που ο δήμος εκπονούσε. Ωστόσο, για να εξαλειφθεί η περίπτωση κάποια στιγμή -τώρα ή στο μέλλον- ο δήμος να είναι πιστωτικός σε ΦΠΑ, αποφάσισαν την κατάργηση έκδοσης των λογαριασμών».
Το άρθρο αυτό αναδεικνύει την άγνοια και την σύγχυση που επικρατεί στο Δήμο Καρπενησίου και δεν είναι κακό να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς αφού οι Σύμβουλοι του κ. Δημάρχου είναι μόνο για περιοδείες. Μπορεί λοιπόν ο Δήμος Καρπενησίου να μην χρεώνει τα σχολεία με την αξία κατανάλωσης νερού, έχει όμως την υποχρέωση να εκδίδει λογαριασμό ως φορολογικό στοιχείο (απόδειξη αυτοπαράδοσης) και να αποδίδει ή να συμψηφίζει κατά περίπτωση τον αναλογούντα ΦΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττουμε το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Γ. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ
Συνεδρίασε η επιτροπή που εξετάζει την ένταξη νέων επιχειρήσεων στο καθεστώς  απαλλαγής δημοτικών τελών για 3 έτη και ομόφωνα ενώπιον των υπηρεσιακών παραγόντων απερρίφθη μία επιχείρηση η οποία δεν πληρούσε βασική διάταξη του προγράμματος γιατί αποτελούσε συνέχεια υφιστάμενης επιχείρησης με ίδιο αντικείμενο εργασιών. Και ενώ αναμέναμε να γραφεί το πρακτικό της απόφασης και να υπογραφεί από τα 3 μέλη της επιτροπής, ξαφνικά τα δύο μέλη προφανώς μετά από πίεση, άλλαξαν γνώμη και θεωρούν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Για την ιστορία στις 31/03/2013 διέκοψε την δραστηριότητά της η παλιά επιχείρηση και στις 01/04/2013 πραγματοποίησε έναρξη η νέα επιχείρηση με το ίδιο αντικείμενο και στον ίδιο χώρο. Την τελική απόφαση έχει το Δημοτικό Συμβούλιο όπου πιστεύω θα σοβαρευτούμε για να μην εκτεθούμε.
Δ. ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Για ΔΕΥΤΕΡΗ φορά αναβλήθηκε η αίτησή μας για ακύρωση απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας  σχετικά με την εκμίσθωση των δημοτικών καταστημάτων στο κεφαλόβρυσο. Θυμίζω την κατάπτυστη απόφαση της συγκεκριμένης επιτροπής με εισηγητή τον Γεώργιο Κοτρωνιά, Δήμαρχο Λαμιέων σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε ο έλεγχος του ελεγκτή νομιμότητας για το θέμα και επικυρώθηκε η κατά πλειοψηφία παράνομη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία ελήφθη με εισήγηση του κ. Μπακογιάννη. Προσφύγαμε με ίδια έσοδα στο ΣτΕ γιατί θεωρούμε ότι η αιτιολόγηση του κ. Κοτρωνιά στην συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προσβολή για τους θεσμούς της χώρας αφού στηρίζεται σε διατάξεις για τυπικούς λόγους οι οποίες όμως σαφέστατα προκύπτει ότι δεν ίσχυαν κατά το χρόνο λήψης της απόφασης. Μια υπόθεση απλή και τυπική για το ΣτΕ αναβλήθηκε δύο φορές και η νέα εκδίκασή της  ορίστηκε στις 06 Μαΐου 2014 αλλά η απόφαση θα εκδοθεί ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. (Για δυνατούς λύτες!)

Βαγγέλης Καρφής
Επικεφαλής της μείζονος
αντιπολίτευσης