Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Χωρίς καθαρίστριες τα Περιφερειακά Ιατρεία -Σε απόγνωση οι γιατροί - Τί γίνεται με τις 110.000 ευρώ;

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των αγροτικών ιατρών του Νομού, μετά την σχετική απόφαση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου να σταματήσουν οι καθαρίστριες από τα περιφερειακά ιατρεία.
Εάν και πέρασαν τρεις μήνες από τότε που οι αγροτικοί γιατροί έστειλα την σχετική επιστολή διαμαρτυρία τους, δυστυχώς μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση έχουν πάρει και το χειρότερο απ’ όλα είναι πως οι ίδιοι οι γιατροί αναγκάζονται να έχουν και το ρόλο της καθαρίστριας.

Το έγγραφο που στάλθηκε στη Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας και κοινοποιήθηκε τόσο στο Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, όσο και στο Δήμο Αγράφων, συνυπογράφτηκε από εφτά (7) και τον Επιμελητή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Γρανίτσας κ. Παναγιώτη Τσίγκα.
Το υπ’ αριθμ 1/10-1-2014 έγγραφο είχε θέμα «Σχετικά με τη λήξη συμβάσεων καθαριστριών των Π.Ι.» και αναφέρει:
Σας γνωστοποιούμε ότι μετά την ενημέρωση που είχαμε για τη λήξη των συμβάσεων των καθαριστριών στα Περιφερειακά Ιατρεία (απόφαση 28/05-12-13) αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε για την ΚΑΘΕΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ, διότι η απόφαση αυτή είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ γιατί αντιτίθεται στη δεοντολογία της ιδίας της Ιατρικής Επιστήμης – Τέχνης και της σωστής λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων σύμφωνα με τους κανόνες της Υγιεινής. Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την εύρεση λύσεων για το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα ΥΓΕΙΑΣ του ιδίου του Ιατρού και το «ωφελέειν εί βλάπτειν» για τον ασθενή δεν αποτελεί δικαίωμα ή κομμάτι κάποιας πολιτικής ή οικονομικής τακτικής εν μέσω κρίσης, αλλά ΑΓΑΘΟ της πανανθρώπινης ηθικής. Η Υγεία είναι σύμφωνα με τον ίδιο της τον ορισμό, το ύψιστο ανθρώπινο αγαθό και δεν αποτελεί εμπόρευμα προς διαπραγμάτευση εξαιτίας οικονομικής ή άλλης μορφής κρίσης. Η καθαρίστρια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας των ιατρείων διότι συμμετέχει και αυτός ο κλάδος στην προώθηση της υγείας των ασθενών και είναι ασύλληπτη η ιδέα της κατάργησης τους και ταυτόχρονα ν’ απαιτεί το υπάρχον υγειονομικό καθεστώς ιατρικής δεοντολογία για τα περιστατικά που αντιμετωπίζει ο ιατρός. Εν μέσω ακαθαρσιών δεν προωθείται η υγεία. Είναι ευκόλως εννοούμενο και περιττά τα πολλά λόγια. Ο σώφρων νους ας πράξει δεόντως.
Σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα με τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου κ. Ελένη Τσεκούρα μας δήλωσε πως δεν έχει φτάσει ποτέ το συγκεκριμένο έγγραφο στο γραφείο της και δεν γνωρίζει κάτι περαιτέρω για το θέμα.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει επί του θέματος να συμβάλει και ο Δήμος Αγράφων στέλνοντας τις καθαρίστριες του Δήμου κάποιες μέρες της εβδομάδας να καθαρίζουν τα περιφερειακά ιατρεία.
Πάντως θα αναμένουμε με αγωνία την επίσημη τοποθέτηση του Γενικού Νοσοκομείου για το τι σκοπεύει να κάνει, όπως και επίσης να μας γνωστοποιήσει σε τι στάδιο βρίσκεται η χρηματοδότηση ύψους 110.000 ευρώ, που ενέκρινε στις αρχές του έτους ο Χρ. Σταικούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι 100.000 ευρώ θα μείνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου και οι 10.000 ευρώ στο Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές για να παραγγελθούν τα ιατρικά μηχανήματα είναι έτοιμες χωρίς να διευκρινίζεται ποια αντιστοιχούν για το ΓΝΚ και ποια για το ΚΥΔΦ.