Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ανεμογεννήτριες και Υδροηλεκτρικά Τα θέλουμε στην Ευρυτανία;

Με επιτυχία στέφθηκε η Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου και είχε ως θέμα της την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ.

Η παρουσία του κόσμου ήταν ικανοποιητική και όπως εξελίχθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας υπήρξε υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για το μείζον αυτό θέμα.



Στην αρχή μίλησε o κ. Τάσος Κεφαλάς, Hλεκτρολόγος Μηχανικός,  μέλος Κίνησης Πολιτών Βοιωτίας με θέμα «Eνεργειακός  Σχεδιασμός και Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΒΑΠΕ)».
Μίλησε από τη δική του εμπειρία πως όταν επιλέχτηκε ο τόπος του για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες όλοι αισθάνθηκαν τιμή, χαρά και υπερηφάνεια που θα συνεισέφεραν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και στη μείωση του λιγνίτη.
Τα αποτελέσματα ωστόσο είναι διαφορετικά. Είδαν το τόπο τους να υποβαθμίζεται και ο κ. Κεφαλάς κατέδειξε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2004 έως σήμερα οι ΑΠΕ έδειξαν αύξηση 750% σε ισχύ (από 520 στα 4.400 MW), ενώ οι θερμικές μονάδες παρέμειναν σταθερές (από 9.610 σε 9.640 MW) με το τραγικότερο ότι παρά την μείωση των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, προγραμματίζεται περαιτέρω αύξηση των θερμικών!
Επιπλέον οι στόχοι της Ελλάδας για 20% ηλεκτροπαραγωγή σε ΑΠΕ, έχουν ήδη καλυφθεί αφού τώρα πια έχουν φτάσει το 25,8%. Επιπλέον η συνολική ισχύς που υπάρχει στην Ελλάδα (μαζί με τα ΑΠΕ) είναι 17.050 MW, τη στιγμή που η αιχμή φορτίου για το 2012, ήταν 10.373 MW, καταδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει λογικός εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός.

Ο κ. Σταμάτης Στεφανάκος, Aναλυτής Πληροφ. Συστημάτων, μέλος της Πρωτοβουλίας για τη ΜΗ Ιδιωτικοποίηση του Νερού στην Ελλάδα (savegreekwater) με θέμα «Κάτι τρέχει με το νερό... Ενημέρωσε- Ενημέρωσε-Δράσε τώρα!» ανέλυσε τις προσπάθειες κάποιων μεγάλων εταιριών να ιδιωποιηθούν τα νερά για όφελος τους για δεκαετίες, κάνοντας το νερό ακριβότερο για τους πολίτες, καθώς και τα κινήματα πολιτών ενάντια σε αυτή τη μεθόδευση.
 Ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, Kαθηγητής τμ. Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Στ. Ελλάδας ανέπτυξε το θέμα: «Ευρυτανία: ένας τόπος ιδανικός για ανάπτυξη οικολογικών περιοχών», όπου έδειξε με στοιχεία ότι στην Ευρυτανία μπορεί να έρθει υγιής ανάπτυξη χρησιμοποιώντας το φυσικό της κεφάλαιο και όχι καταστρέφοντάς το.
Η κ. Μαργαρίτα Καρλαύτη, Oικονομολόγος, μέλος της Διοικ. Επιτρ. Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας Λακωνίας με θέμα «Κινήματα αντι- ΒΑΠΕ στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Λακωνίας» μετέφερε τη προσωπική της εμπειρία για το ότι στη Λακωνία, όπου εγκαταστάθηκαν τελικά ανεμογεννήτριες, όλοι οι εργολάβοι και οι έμποροι δομικών υλικών περίμεναν την ανάπτυξη με τα έργα. Οι μεγάλες εταιρίες χρησιμοποίησαν όμως δικά τους εργοτάξια, εργατικό προσωπικό από αλλού, απευθείας κεντρική προμήθεια υλικών, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να μην κερδίσει τίποτα, και αντίθετα, να έχει πλέον σοβαρό πρόβλημα ο τουρισμός της, μετά τις εικόνες καταστροφής που έγιναν σε μεγάλο μέρος της Μάνης.
Η κ. Βασιλική Λάππα, Eκπαιδευτικός, μέλος της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος με το θέμα « Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, η αντίστασή μας στη καταστροφή» έκανε μία ανασκόπηση στο τι έγινε, στο τι έκαναν Φορείς και Πρόσωπα της Ευρυτανίας, αλλά και στην ελπίδα μας για νίκη, όταν ενωθούμε.
 Ο κ. Ευθύμιος Φλώρος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Κρικελλιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος» με το θέμα «Σύλλογοι και Φορείς που λένε ΟΧΙ» έδειξε την ολοένα και συνεχώς αυξανόμενη αντίθετη θέση που παίρνει ο κοινωνικός ιστός της Ευρυτανίας σε μία προσπάθεια καταστροφής του περιβάλλοντος της.
Η κ. Τραχανά Ροδόπη από τη Κίνηση Πολιτών Σκύρου, που κατάφεραν μέχρι στιγμής να αποτρέψουν την εγκατάσταση ΒΑΠΕ στο νησί τους, ανέφερε ότι για τη νίκη είναι καθοριστικής σημασίας ο Δήμος να είναι στο πλευρό αυτής της προσπάθειας, καθώς και να ενεργοποιηθούν μαζικά οι Πολίτες και οι Φορείς.
Μετά την απάντηση στα ερωτήματα του κοινού, έγινε Τοποθέτηση - Δήλωση Θέσης από Κόμματα, Υποψηφίους, Πολίτες που ήθελαν να εκφράσουν την άποψή τους.
Αποτέλεσμα αυτής της Ημερίδας ήταν η Δημιουργία  της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, από εκπροσώπους Φορέων Συλλόγων και ενεργούς πολίτες, που θα παίξει τον κύριο ρόλο στη συνέχεια της προσπάθειας.