Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΓΕΛΑΔΙΑ Γράφει ο Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος

Σε πρόσφατο άρθρο της έγκριτης εβδομαδιαίας ευρυτανικής  εφημερίδας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ»  (Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014, σελ. 12)  με τον τετράστηλο τίτλο: «ΣΟΚ στο Κρίκελλο – Τέσσερις ψόφιες αγελάδες πέριξ του χωριού»  μεταξύ άλλων,  αναφέρεται ότι «Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στο χωριό μετά και την ανακάλυψη της τελευταίας αγελάδας που βρέθηκε από κτηνοτρόφο πριν δέκα  ημέρες περίπου λίγο έξω από το χωριό. «Δεν πάει άλλο με τις εγκαταλειμμένες αγελάδες» κατήγγειλε στον ΕΠ ο Πρόεδρος της Τ. Κ. Κρικέλλου κ. Δημήτρης Πανάρας…»  


Το πρόβλημα αυτό, όμως,  η περιοχή μας το αντιμετωπίζει εδώ  και πάνω από δεκαπέντε  ολόκληρα χρόνια!  Η φράση «Δεν πάει άλλο», χιλιοειπώθηκε και γράφηκε «ουκ ολίγες»  φορές χρόνια τώρα!.  Ξεκίνησε από τους Στάβλους  όταν ο αείμνηστος Κώστας Τσίρκας ως Δημοτικός Σύμβουλος και ο Ανδρέας Ζούκας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου άρχισαν  έναν διαρκή αγώνα  για την αντιμετώπιση του προβλήματος της καθαριότητας  της πλατείας και των κεντρικών δρόμων του χωριού τους, που δημιουργούσαν τα αδέσποτα γελάδια. Μάλιστα η τοπική εφημερίδα «ΤΑ ΣΤΑΒΛΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» αρκετές φορές το θέμα αυτό το είχε ως πρωτοσέλιδο.                                        
Αλλά, όμως το πρόβλημα σύντομα επεκτάθηκε σε ολόκληρη, σχεδόν, τη Δημοτική Ενότητα Δομνίστας.
Σε προηγούμενο, πρόσφατο,  άρθρο μου, που δημοσιεύθηκε και στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ  με τίτλο: « Ο γάιδαρος και το σόι του, το κατάβρεγμα ενός σκύλου και τα εγκαταλελειμμένα γελάδια» έγραφα, σχετικά, μεταξύ άλλων: «Κατά τα τελευταία χρόνια εντονότατες είναι οι διαμαρτυρίες πολλών συνδημοτών μας, κυρίως από την Τοπική Κοινότητα Δομνίστας,  για τα αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα  βοοειδή που έχουν «ρημάξει» κυριολεκτικά τον τόπο μας με καταστροφές σε καλλιέργειες, δημόσιους χώρους (πλατείες, προαύλια ναών, γήπεδα, παιδικές χαρές, άλση κ.ά.)  ακόμα και στα νεκροταφεία μας! Και το χειρότερο: τα ζώα αυτά εγκαταλείπονται  από τους ιδιοκτήτες τους  και κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο έλεος των καιρικών συνθηκών.  Πού να βρουν τροφή, όταν όλα είναι σκεπασμένα από χιόνι και πάγο;  Είμαστε μάρτυρες της φρικτής αυτής περιπέτειας των αβοήθητων αυτών ζώων όταν τον περασμένο Γενάρη (2013) αγελάδα γεννούσε  μέσα στο χιόνι και στην παγωνιά στη γέφυρα του Κρικελλοπόταμου!  Εξάλλου είναι γνωστό στις Υπηρεσίες του  Δήμου και του Νομού μας ότι κατά το 2013 βρέθηκαν νεκρά  στην περιοχή Δομνίστας δύο (2) γελάδια και την ταφή τους, μάλιστα, ανέλαβαν  φορτωτές του Δήμου Καρπενησίου!
Οι διαρκείς καταγγελίες  και  αναφορές του Τοπικού Συμβουλίου και των κατοίκων της Δομνίστας στις διάφορες υπηρεσίες (Δήμο Καρπενησίου, Διοίκηση Αγροφυλακής, Εισαγγελία, Αστυνομική Δ/νση,  Δ/νσεις Γεωργίας, Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και Δημόσιας Υγιεινής), οι καταδικαστικές αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων. αλλά και σχετικά δημοσιεύματα στην τοπική μας εφημερίδα «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ»,  κανένα αποτέλεσμα δεν είχαν. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!». Δυστυχώς, το επαναλαμβάνω και πάλι, κανένα φιλοζωικό σωματείο ή φιλόζωος εθελοντής δεν
ευαισθητοποιήθηκε και δεν ύψωσε την παραμικρή φωνή διαμαρτυρίας μαζί με τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής για τα ταλαίπωρα αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα γελάδια… Μόνο τα διά μας παράπονα, μέσω μιας  μικρής συλλογικής εφημερίδας, όπως είναι ο «ΕΥΡΥΤΟΣ»,  βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ! Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΛΑΜΨΕ!.
Όπως έγραψα στο τελευταίο φύλλο του «ΕΥΡΥΤΟΥ» (αριθ. Φύλλου 375 Ιαν.-Φεβρ. 2014),  η δικαιοσύνη έλαμψε! Από τις δικαστικές αρχές του τόπου μας εκδόθηκε πρόσφατα σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία  επεβλήθη ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών στον  έναν ιδιοκτήτη γελαδιών, στον κ. Σκύρλα, που τα γελάδια του αλώνιζαν  την  περιοχή μας προξενώντας τα παραπάνω τεράστια προβλήματα με παρόντες κατοίκους κατήγορους μόνον  από την Τοπική Κοινότητα Δομνίστας και χωρίς κανέναν άλλον παρόντα ούτε από το Δήμο ούτε από άλλη Υπηρεσία! Σύμφωνα με πληροφορίες μας έγιναν - και  πάλι από ιδιώτες -  σχετικές καταγγελίες και για έτερο ιδιοκτήτη εγκαταλελειμμένων γελαδιών και γουρουνιών. Αλλά, μήπως όμως, εκτός από τη Δικαιοσύνη θα πρέπει να υπάρξουν και άλλα μέτρα από άλλες υπηρεσίες; Υπάρχουν φωτογραφίες με σχετικούς αριθμούς στα αφτιά αγελάδων, στα σκουλαρίκια, που αυτό σημαίνει ότι επιδοτούνται οι ιδιοκτήτες.  Μήπως οι επιδοτήσεις αυτές δεν πρέπει να δίνονται σε τέτοια αφεντικά;  Οι Δημοτικές Αρχές είχαν υποσχεθεί στις λαϊκές συνελεύσεις του χωριού μας ότι θα κάνουν σχετικές ενέργειες. Δεν γνωρίζουμε αν έγιναν και πότε. Πάντως, αν δεν έγιναν ας γίνουν και  άμεσα, τουλάχιστον από την αρμόδια Υπηρεσία του Νομού μας! Δεν πάει άλλο!  Ήδη άρχισαν οι καλλιέργειες των κήπων μας.  Οι υδραύλακες για το πότισμα είναι κατεστραμμένοι όλοι τους. Τα γελάδια δεν λογαριάζουν ούτε φράχτες ούτε τίποτα! Έλεος!

Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος
Κάτοικος Δομνίστας