Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Θοδωρής Μπαμπαλής υποψ. Δήμαρχος Αγράφων: “Πως θα διοικήσουμε το Δήμο” - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Θοδωρής Μπαμπαλής υποψ. Δήμαρχος Αγράφων: “Πως θα διοικήσουμε το Δήμο”

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Για κοινό πάθος για την προοπτική του τόπου κάνει λόγο στον χαιρετισμό του προς τους Αγραφιώτες ο υποψήφιος Δήμαρχος Θοδωρής Μπαμπαλής, αναλύοντας με λεπτομέρειες το πρόγραμμά του, που μπορεί να οδηγήσει τον μέχρι τώρα πολυπαθή Δήμο σε επανίδρυση που θα τον οδηγήσει με σοβαρές κινήσεις σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης.

Αγαπητοί συμπατριώτες – συνδημότες του Δήμου Αγράφων, ο Δήμος μας, αποτελεί πλέον μετά τη διοικητική αναδιάρθρωση του 2010, το 53% του Νομού Ευρυτανίας και τον απαρτίζουν 32 τοπικές κοινότητες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προβλήματα και ανάγκες , αλλά και μοναδικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες . Η διαχείριση και η διοίκησή του κάτω από τις νέες αυτές συνθήκες αλλά και μέσα στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής κρίσης, σίγουρα δεν αποτελούσε μια εύκολη υπόθεση...


Κανείς όμως δεν περίμενε τον απολογισμό της σημερινής δημοτικής αρχής. Αναξιοκρατία, ανικανότητα, κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια, έλλειψη συντονισμού, σχεδιασμού και προγραμματισμού, απουσία οράματος είναι όσα αφήνουν πίσω τους απερχόμενοι. Και είναι όλα αυτά που οδήγησαν το Δήμο Αγράφων στην πλήρη διάλυσή του σε όλα τα επίπεδα.
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Δήμος μας στο επίπεδο της διοικητικής του λειτουργίας, αλλά και σε επίπεδο υποδομών και οποιασδήποτε στήριξης του ντόπιου πληθυσμού στον καθημερινό του αγώνα για την επιβίωση, όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά διογκώθηκαν επικίνδυνα. Το κυριότερο πρόβλημα στην περίπτωση του Δήμου Αγράφων δεν ήταν η απουσία μηχανισμών υποστήριξης από την κεντρική διοίκηση, αλλά η αδυναμία και η απουσία θέλησης της απερχόμενης δημοτικής αρχής για πραγματική προσφορά στον τόπο μας.

Στα χρόνια που πέρασαν χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία: να αποτελέσει ο Δήμος Αγράφων έναν σύγχρονο Καλλικρατικό Δήμο με αυτοδύναμη λειτουργία, με οργάνωση και πραγματική προσφορά στους δημότες του.

Τώρα είναι ευθύνη όλων μας ο Δήμος μας να γυρίσει σελίδα.
Είναι ευθύνη δική σου Αγραφιώτη και Αγραφιώτισσα, να επιλέξεις τους ανθρώπους εκείνους που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ελπίδες και στις προσδοκίες σου, στις ανάγκες και στα προβλήματα σου.

Εμείς, ο επικεφαλής και τα πρόσωπα που αποτελούμε το συνδυασμό Ανανέωση - Προοπτική, μετά από 3,5 χρόνια χαμένων ευκαιριών και σε ένα διάστημα που εμείς δείξαμε και υπευθυνότητα και πολιτική ψυχραιμία, θεωρούμε υποχρέωσή μας, όλοι μαζί να δώσουμε το παρόν στις εκλογές του Μαΐου διεκδικώντας την ψήφο σου. Θέτουμε τους εαυτούς μας στη διάθεση των δημοτών και του τόπου μας έχοντας γνώση της περιοχής μας, των αναγκών, των ιδιαιτεροτήτων και των ιδιομορφιών ολόκληρου του Δήμου Αγράφων.
Είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε και να προτείνουμε ένα ενιαίο αγωνιστικό ψηφοδέλτιο που θα οδηγήσει την περιοχή μας εκεί που της αξίζει και θα δημιουργήσει τις σημαντικές προϋποθέσεις ανάδειξης κάθε χωριού μας, ώστε να πετύχουμε ορθολογική, πραγματική, ισόρροπη και υπεύθυνη ανάπτυξη που σέβεται ανθρώπους, τόπους, ιστορία και περιβάλλον.
• Θέλουμε να δουλέψουμε με ιεραρχημένες προτεραιότητες στο δήμο μας συνολικά και σε κάθε τοπική κοινότητα ξεχωριστά.

• Θέλουμε να διεκδικούμε και να κερδίζουμε για το δήμο μας.
• Ξέρουμε να συνθέτουμε τα τοπικά αιτήματα με κεντρικές πολιτικές .
• Μπορούμε να μεταφέρουμε πειστικά τις ανάγκες του τόπου μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της χώρας.
• Μας ενώνει όλους το κοινό πάθος για την προκοπή του τόπου μας.
Με γνώση, με όραμα, με ιδέες, σχέδιο και σκληρή δουλειά, μακριά από αναχρονιστικές και παλαιοκομματικές αντιλήψεις που μόνο κακό έκαναν, είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα, καλώντας Παναγραφιώτικο Προσκλητήριο ανθρώπων και δυνάμεων, Καθαρό και Ανεξάρτητο , χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, με μοναδικό μας στόχο την επανίδρυση και την ανάπτυξη του Δήμου μας.

Στο προσκλητήριο αυτό αγαπητή Αγραφιώτισσα και αγαπητέ Αγραφιώτη οφείλεις να είσαι παρών. Παρών, συμμετέχοντας, επιλέγοντας και διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για το Δήμο Αγράφων, το Δήμο μας.

Και θέλουμε και γνωρίζουμε και μπορούμε

Θεόδωρος Μπαμπαλής
Υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων
Επικεφαλής Συνδυασμού ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ 2014 - 2019
ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ

1.Παραλαβή του Δήμου
•Παραλαβή του Δήμου όλων των υποχρεώσεών του (οφειλών, απαιτήσεων τρίτων κλπ.) θα γίνει με πλήρη και ολοκληρωμένο έλεγχο από αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και ορκωτούς λογιστές.
•Δρομολόγηση της απαραίτητης διαδικασίας για την κατοχύρωση και την αποπληρωμή όλων των νόμιμων οφειλών του Δήμου προς τρίτους.
2.Το Δημοτικό Συμβούλιο
•Αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου όλων των περιοχών του Δήμου μας.
•Ανάθεση αρμοδιοτήτων και τομέων ευθύνης σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής -και όχι μόνο στους Αντιδημάρχους- για την επίτευξη ολοκληρωμένης, συλλογικής και υπεύθυνης διοίκησης.
•Στενή συνεργασία των Δημοτικών Συμβούλων με τα Τοπικά Συμβούλια, τους Αντιδημάρχους, το Δήμαρχο και το προσωπικό του Δήμου.
•Ιεράρχηση των κεντρικών προτεραιοτήτων του Δήμου μας για τα μεγάλα έργα που θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε με τη διεκδίκηση χρηματοδότησης τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους.
•Προετοιμασία, ολοκλήρωση και επικαιροποίηση προτάσεων και μελετών για κατάθεση στα αντίστοιχα μέτρα που χρηματοδοτούνται και θα προκηρυχθούν τόσο από το ΕΣΠΑ σήμερα αλλά και ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου έως το 2020 προκειμένου να διεκδικηθούν και να πραγματοποιηθούν όσα περισσότερα έργα μπορούν για το Δήμο μας.
3.Τα Τοπικά Συμβούλια
•Αυξημένες αρμοδιότητες και αναβάθμιση του ρόλου τους με παραχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από τον Δημοτικό Κώδικα.
•Διαχείριση προϋπολογισμού της Τοπικής Κοινότητας με δεσμευτικές αποφάσεις.
•Οι αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων για τον καταμερισμό των χρημάτων στα έργα της Κοινότητας θα δεσμεύουν τη Δημοτική Αρχή να τα εκτελέσει υποχρεωτικά μέσω του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού.
•Καταγραφή και ιεράρχηση των επιμέρους προβλημάτων από τοπικές συνελεύσεις σε κάθε Κοινότητα ξεχωριστά με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής, του Τοπικού Συμβουλίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου, των Δημοτών και του Γραμματέα του Δήμου για την τήρηση των πρακτικών.
•Ο δημότης θα γνωρίζει εκ των προτέρων ποιο έργο πρόκειται να εκτελεστεί στο χωριό του κατά σειρά προτεραιότητας.
•Οι Τοπικοί Σύμβουλοι θα έχουν την ευθύνη της άμεσης αντιμετώπισης των καθημερινών και εκτάκτων αναγκών των Δημοτών των Κοινοτήτων
•Σε κάθε Τοπική Κοινότητα θα γίνεται άμεση καταβολή ενός ποσού στην αρχή του έτους ώστε με αποφάσεις του το Τοπικό Συμβούλιο να επεμβαίνει άμεσα και να πληρώνει αμέσως για την αποκατάσταση των εκτάκτων καθημερινών αναγκών.
•Η στενή και αγαστή συνεργασία Δημοτών, Τοπικών Συμβούλων, Δημοτικών Συμβούλων, Αντιδημάρχων και Δημάρχου θα αποτελεί το θεμέλιο λίθο για τη λειτουργία, τη διαχείριση και την αποτελεσματική διοίκηση της Τοπικής Κοινότητας.
4.Το δυναμικό του Δήμου μας
•Επανίδρυση του Δήμου που έχει κυριολεκτικά διαλυθεί από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.
•Αξιοποίηση όλων των υπαλλήλων του Δήμου.
•Επαναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων, ρόλων και υποχρεώσεων όλου του προσωπικού του Δήμου σύμφωνα με τις ανάγκες του.
•Επανασύσταση και στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να καταστούν λειτουργικές, αποδοτικές και χρήσιμες για όλους.
•Αξιοποίηση όλων των κτιριακών υποδομών του Δήμου.
•Αξιοποίηση, αποκατάσταση και λειτουργία ολόκληρου του μηχανολογικού δυναμικού μας (μηχανήματα, αυτοκίνητα) και με προσεκτική, νόμιμη και ελεγχόμενη χρήση τους ως προς την κατανάλωση καυσίμων και τα δρομολόγιά τους με δελτία κίνησης από το αρμόδιο Γραφείο Κινήσεως.
•Πλήρης αξιοποίηση, αναβάθμιση και στελέχωση της Τεχνικής και της Οικονομικής Υπηρεσίας, που αποτελούν τα δύο βασικότερα συστατικά και εργαλεία για τη λειτουργία του Δήμου.
•Κάλυψη των διοικητικών κενών του Δήμου με κατάλληλους και καταρτισμένους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου.
•Υπεύθυνος για την παρακολούθηση και αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.
•Υπεύθυνος για τη διασφάλιση της νομιμότητας αποφάσεων και εγγράφων (νομικός σύμβουλος).
•Υπεύθυνος σύμβουλος τύπου, επικοινωνίας και προβολής του Δήμου.

 Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

•Η σύγχρονη ανάπτυξη γίνεται μόνο με ειδικούς, σχεδιασμό και πρόγραμμα.
•Αξιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου για την κατάρτιση πολλών και επαρκών μελετών.
•Συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, τεχνοκράτες και αρμόδιους φορείς, για την αξιολόγηση και προγραμματισμένη αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων της περιοχής μας τόσο στον πρωτογενή, όσο και στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής (φυσικός πλούτος, υδροφόρος ορίζοντας, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, κτηνοτροφία και γεωργία).
•Κατάρτιση νέου Συνολικού Σχεδίου Ανάπτυξης ολόκληρου του Δήμου Αγράφων με απώτερο σκοπό την ασφαλή, υπεύθυνη και αποτελεσματική διεκδίκηση των παρεχόμενων κοινοτικών κονδυλίων ισόρροπη ανάπτυξη όλων των χωριών μας αλλά και με:
-Διαφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος
-Ανάδειξη και αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε χωρίου μας
-Ποιότητα και ανταγωνιστικότητα στα τοπικά προϊόντα
-Σύγχρονες υποδομές
-Ανάπτυξη του αγροτουρισμού στον τριτογενή τομέα (τουρισμός, εμπόριο, υπηρεσίες)
-Την πλήρη αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, δάση, μέταλλα, ενέργεια)
-Προσπάθεια να εισέλθουμε και στον δευτερογενή τομέα παραγωγής (μεταποίηση, βιοτεχνία)
•Διεκδίκηση κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού, με στενή επαφή και συνεργασία με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την κεντρική εξουσία.
•Υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης του Δήμου και των Δημοτών από εθνικούς (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ, Νέα Προγραμματική Περίοδος έως 2020).
•Πλήρης εκμετάλλευση της Νέας Προγραμματικής Περίοδος έως το 2020, που προβλέπει ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.
•Σοβαρότητα και αξιοπιστία των διεκδικήσεων και των προτάσεών μας.
•Πρωτοτυπία, καινοτομία, ωριμότητα, πληρότητα, ανταγωνιστικότητα και επικαιροποίηση προτάσεων.
•Ενεργοποίηση και στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενίσχυση στους τομείς των επενδύσεων και της αναπτυξιακής πορείας μέσω των μελλοντικών επενδυτών, που θα δραστηριοποιηθούν σε ασφαλές και πολλά υποσχόμενο αναπτυξιακό περιβάλλον.
•Αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου με συντήρηση και ανάδειξη των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων μας με ανάλογες μελέτες και ένταξή τους στα αντίστοιχα μέτρα που θα προκηρυχθούν.
•Προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του Δήμου και της εικόνας του προς τα Μέσα Ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο, internet)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ

•Δρόμος σε κάθε σπίτι
•Ηλεκτρικό σε κάθε σπίτι
•Νερό σε κάθε σπίτι
•Νέες μελέτες για δίκτυα ύδρευσης όπου υπάρχει ανάγκη
•Αποχαρακτηρισμός κατολισθήσιμων περιοχών
•Καθαροί οικισμοί και περιβάλλον – βιώσιμη λύση απορριμάτων
•Κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των παράνομων ΧΑΔΑ (χωματερές) του Δήμου
•Υπηρεσία Φροντίδας Ηλικιωμένων
•Πρόσβαση στα δημόσια κτίρια και εξυπηρέτηση των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες
•Τακτική δακοκτονία ελαιοκαλλιεργιών
•Δρόμος, νερό και ρεύμα σε όλες τις μόνιμες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όπου απαιτείται
•Αναβάθμιση και αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων σε όλα τα χωριά του Δήμου μας
•Στήριξη της νεολαίας και των μαθητών καθώς και όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου
•Χώροι άθλησης
•Ολοκληρωμένες μελέτες για όλους τους αθλητικούς χώρους τόσο για τον αγωνιστικό όσο και για τον σχολικό αθλητισμό
•Στήριξη όλων των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων
•Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων και δημιουργία νέων σε κάθε οικισμό (παραδοσιακός φωτισμός σε πλατείες και εκκλησίες και παραδοσιακά παγκάκια, καθαρά και περιφραγμένα κοιμητήρια)
•Κτηνιατρική και γεωπονική υποστήριξη των κτηνοτρόφων και αγροτών
•Αρδευτικά δίκτυα, όπου είναι αναγκαία και λειτουργία όλων των αντλησιοστασίων
•Εξυπηρέτηση μετακινούμενων κτηνοτρόφων
•Εξασφάλιση τηλεοπτικού σήματος σε όλη την επικράτεια του Δήμου
•Συντήρηση αγροτικών, δασικών και κτηνοτροφικών δρόμων
•Εξασφάλιση πρόσβασης στο διαδίκτυο (internet) σε όλη την επικράτεια του Δήμου
•Εξασφάλιση σήματος κινητής τηλεφωνίας σε όλη την επικράτεια του Δήμου

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

•Δρόμος Καρπενησίου – Αγρινίου. Ένωση με Ιόνια Οδό (διέρχεται μέσα από το Δήμο μας)
•Παραμεγδόβιος δρόμος (αποπεράτωση)
•Δρόμος Αγράφων (ένωση περιοχής Λίμνης Πλαστήρα, περιοχής Λίμνης Κρεμαστών και Καρπενησίου)
•Παραλίμνιος δρόμος λίμνης Κρεμαστών και τουριστική αξιοποίησή της
•Ολοκλήρωση οδικής αρτηρίας σύνδεσης τέως Δήμου Ασπροποτάμου με τις όμορες περιοχές Ηπείρου και Θεσσαλίας
•Ανάπτυξη ολοκληρωμένου και συγχρόνου οδικού δικτύου εντός του Δήμου μας
•Συγκοινωνιακή – επικοινωνιακή εξυπηρέτηση όλων των οικισμών
•Αύξηση τουριστικής κίνησης, δια της διαφήμισης και προβολής των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων του Δήμου καθώς και του φυσικού μας πλούτου
•Αναβάθμιση, στελέχωση και νοσοκομειακός εξοπλισμός Κέντρου Υγείας Φραγκίστας, Πολυδύναμου Ιατρείου Γρανίτσας και όλων των αγροτικών ιατρείων του Δήμου μας
•Κατασκευή κεντρικού συστήματος αποχετευτικού δικτύου στους μεγάλους οικισμούς
•Διεκδίκηση ευνοϊκότερων πολεοδομικών όρων (έκδοση οικοδομικών αδειών) για τις ορεινότερες και πιο δυσπρόσιτες περιοχές
•Ολοκλήρωση και εφαρμογή των ΣΧΟΑΠ σε όλο το Δήμο
•Συντήρηση, επισκευή και προστασία όλων παλαιών παραδοσιακών πέτρινων γεφυριών
•Κατασκευή νέας γέφυρας Τέμπλας με διαδημοτική ή διαπεριφερειακή συνεργασία

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ευρυτανία σύμφωνα με την UNESCO, έχει χαρακτηριστεί ως η μία από τις τρεις πιο καθαρές και αμόλυντες περιοχές της Ευρώπης, με μηδενικά επίπεδα μόλυνσης και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Μάλιστα, αποτελεί μέτρο σύγκρισης και παράδειγμα προς μίμηση από τους επιστήμονες, σε επίπεδο έρευνας και μελετών. Ο ατμοσφαιρικός αέρας της περιοχής μας είναι ο δεύτερος καθαρότερος στην Ευρώπη και τα νερά της είναι τα πρώτα.

Ειδικότερα μάλιστα, η Δυτική Ευρυτανία είναι το πιο καθαρό τμήμα του Νομού μας, κάτι το οποίο αποτελεί για όλους μας, ένα τεράστιο κεφάλαιο, είναι η πατρίδα μας, το σπίτι μας, το μέλλον μας, η περιουσία μας, ό,τι πολυτιμότερο έχομε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και οφείλομε να το διαφυλάξουμε, να το προστατεύσουμε, να το αξιοποιήσουμε, προκειμένου να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ώστε αυτές με τη σειρά τους να το χαρούν και να το προάγουν.

Ταυτόχρονα, είναι και το βασικό στοιχείο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου μας σε πολλά επίπεδα. Το μεγάλο μας όπλο και το τεράστιο συγκριτικό μας πλεονέκτημα που μαζί με την ορεινότητα του Δήμου μας ισχυροποιούν αφάνταστα στις διεκδικήσεις και στο σχεδιασμό μας.

Επιπλέον, η προσεκτικά σχεδιασμένη εκμετάλλευση των ανεξάντλητων φυσικών μας πόρων, μέσω της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης, προσδοκούμε να φέρει έσοδα στο δήμο μας και τους δημότες μας. Η εκμετάλλευση του μοναδικού φυσικού μας πλούτου, μέσω της οργανωμένης και μεθοδικής προσπάθειας και μελέτης από τους ειδήμονες στον τομέα αυτό, μπορεί να καταστήσει το Δήμο μας αυτοδύναμο, αυτοδιαχειριζόμενο οικονομικά και αυτοχρηματοδοτούμενο. Μπορεί κατ’ επέκταση να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο των δημοτών μας, οι οποίοι θα καρπωθούν με τη σειρά τους τις ευεργετικές συνέπειες μιας τέτοιας αναπτυξιακής προσπάθειας και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου. 

Ο Δήμος μας ανήκει στους δημότες.
Τα Άγραφα ανήκουν στους Αγραφιώτες,
Σαν ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον,
Σαν ένας τόπος απείρου φυσικού κάλλους και ομορφιάς
Σαν ένα ξεχωριστό μνημείο της φύσης

Για όλα αυτά και για πολλά ακόμη περισσότερα, τα Άγραφα, τόπος ευλογημένος από το Θεό και τη φύση, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες και σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να απολαύσουν το φυσικό μεγαλείο της περιοχής μας.
Από όλους μας εξαρτάται,
Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε

«Και θέλουμε και γνωρίζουμε και μπορούμε»
«Ήρθε η ώρα ο Δήμος μας να γυρίσει σελίδα»