Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας Επιτέλους, “πέρασε” από το Συμβούλιο η χρηματοδότηση της Αποκατάστασης του Ι.Ν. Σωτήρος Ανατ. Φραγκίστας


Στην τελική του ευθεία μπήκε το περιβόητο έργο «Συντήρηση – Αποκατάσταση Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος», Ανατ. Φραγκίστας Ευρυτανίας,  με προϋπολογισμό 350.000,00 €». Με εισήγηση του Προϊσταμένου της "Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Π.Σ.Ε. κ. Αντώνιου Αντωνόπουλου, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε την περασμένη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014 στην Λαμία. 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αντωνόπουλος εισηγήθηκε την διαγραφή του έργου από τη ΣΑΕ 440, προϋπολογισμού 350.000,00 ευρώ, δηλ. από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ, που λήγει στις 31-12-2014, στη ΣΑΕΠ 766 με τον ίδιο προϋπολογισμό, προκειμένου όπως αναφέρεται στην εισήγηση (φωτο), να προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, στην σύναψη της προγραμματικής Σύμβασης, που έχει ήδη εκπονηθεί από την 24η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για την υλοποίηση του έργου, λόγω επικινδυνότητας της Ι.Μονής, από τις υπάρχουσες ρωγμές στο κτίριο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε την κατάρτιση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος "Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2014 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που αφορά στις Συλλογικές Αποφάσεις :ΣΑΕΠ766, ΣΑΜΠ766, ΣΑΕΠ066, ΣΑΜΠ066, ΣΑΕΠ166 καθώς και την νέα Συλλογική Απόφαση ΣΑΕΠ566 και μεταξύ αυτών την υλοποίηση του έργου με τίτλο : «Συντήρηση – Αποκατάσταση Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος», Φραγκίστας Ευρυτανίας,  Κ.Α: 2009ΣΕ440000053 και προϋπολογισμό 350.000,00 €».
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκαν από τον Δήμο Αγράφων, η πρώην Αντιδήμαρχος Βάσω Φεγγούλη και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγραίων, που έχει επωμιστεί με εντολή του Μητροπολίτου Καρπενησίου την υπόθεση αυτή.
Για το μείζον αυτό ζήτημα που μπαίνει στην τελική του ευθεία, ο Περιφερειάρχης Στερεάς δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών με την μορφή του κατεπείγοντος έτσι ώστε να προλάβει αυτό να δημοπρατηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο». Από την πλευρά της η κ. Φεγγούλη ευχαρίστησε τον κ. Περγαντά για την προσωπικό του ενδιαφέρον  για να συντηρηθεί ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά Μνημεία της Ευρυτανίας, καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Βασίλη Καραμπά, αλλά και τους Περιφερειακούς Συμβούλους τον κ. Ταξιάρχη Σκλαπάνη, που έδωσε ξεχωριστό αγώνα για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως και τον  Λάμπρο Τσιτσάνη. Τέλος η κ. Φεγγούλη στις δηλώσεις της ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της "Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Π.Σ.Ε. κ. Αντώνιο Αντωνόπουλο, για την άψογη διαχείριση του θέματος και την συμπληρωματική εισήγηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, που επί της ουσίας άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την δημοπράτηση του έργου.
Από την πλευρά του ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγραίων π. Ευάγγελος Φεγγούλης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη, με τον οποίο συνδέεται φιλικά, για την θετική εξέλιξη της υπόθεσης ευχόμενος στον κ. Περγαντά κάθε επιτυχία στην ζωή του. Επίσης ευχαρίστησε και όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, μιας τιτάνιας προσπάθειας που έφερε εις πέρας, τη σωτηρία ενός σπουδαίου Βυζαντινού Μνημείου του τόπου μας, ενός έργου που για χρόνια υπήρξε το πάγιο αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, της Ενορίας Ανατ. Φραγκίστας αλλά και της τοπικής κοινωνίας.