Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Παγίδες και κίνδυνοι σε παιδικές χαρές και σε χώρους αθλοπαιδιών του Δήμου Αγράφων

 Μετά την τραγωδία σε λούνα παρκ στο Ελληνικό όπου ένα 13χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του, ο υπουργός Εσωτερικών ζητά εντατικούς ελέγχους σε παιδότοπους, παιδικές χαρές και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τη σχετική εγκύκλιο να έχει φτάσει σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Όπως σχολιάζουν φορείς και πολίτες, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση κατόπιν ενός τραγικού περιστατικού, την ώρα που η παρανομία οργιάζει σε βάρος της ασφάλειας μικρών παιδιών.

Μετά την τραγική ιστορία σε λούνα παρκ στην περιοχή του Ελληνικού, το οποίο όπως διαπιστώθηκε λειτουργούσε χωρίς άδεια, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, στον Δήμο Αγράφων η γενική εικόνα των υπαρχουσών παιδικών χαρών είναι απογοητευτική καθότι πολλές από αυτές είναι επικίνδυνες για τα παιδιά μας.
Ο φακός του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ προσπαθώντας να προβάλει επί της ουσίας αυτό το θέμα κατέγραψε απαράδεκτες εικόνες σε παιδικές χαρές, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη δράση «βανδάλων» και στην αδιαφορία των αρμοδίων να παρέμβουν επισκευάζοντας πολλές από αυτές.
Όπως διαπιστώσαμε, το παιχνίδι των μικρών παιδιών μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο σε ορισμένα παιδικές χαρές όπου υπάρχουν κατεστραμμένες κούνιες με σημαντικές φθορές σε εξοπλισμό, που μπορεί να μετατρέψουν την χαρά των μικρών παιδιών, σε εφιάλτη.
Σε συγκεκριμένες παιδικές χαρές, οι κούνιες είναι διαλυμένες και τα σίδερα εξέχουν επικίνδυνα, ενώ σε γήπεδο μπάσκετ τα γυάλινα ταμπλό είναι σπασμένα με τα τζάμια θρυμματισμένα, έτοιμα να κατασφάξουν κάποιο παιδί που θα βρεθεί κάτω από την μπασκέτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το επείγον έγγραφο του Υπουργού Εσωτερικών, τις παιδικές χαρές και τους χώρους των αθλοπαιδιών, ανέλαβε να ελέγξει αρμόδια Επιτροπή και να υποβάλει σχετική Έκθεση. Μέχρι όμως να γίνει ο έλεγχος και να κατατεθεί η έκθεση με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, ο Δήμος θα πρέπει να κλείσει κάποιες παιδικές χαρές πριν συμβεί κάποιο ατύχημα.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο Γιάννης Μιχελάκης ζητά να ελεγχθούν αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητάς τους.
Σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση της καταλληλότητας λειτουργίας των παιδικών χαρών, αυτή γίνεται από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε νομό, με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την καταλληλότητα και την ασφάλεια των κτιρίων και των χώρων που λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί των Δήμων, υπό οποιαδήποτε μορφή (σε Ν.Π.Δ.Δ., ως επιχειρήσεις ή ως υπηρεσίες).