Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ 1ης ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ.Τ. ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙΟΥ

Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του Γυμνασίου Λ.Τ. Κερασοχωρίου ανέλαβαν Ερευνητική Εργασία (project)  η οποία σχετίζεται με τις Εικαστικές Τέχνες από την εποχή της Αναγέννησης έως το Μανιερισμό κατά το σχολικό έτος 2013-2014. Συγκεκριμένως, ο τίτλος είναι «Αναφορά σε ζωγράφους:
Από την Αναγέννηση στο Greco». Μελέτησαν το εικαστικό έργο  του Μιχαήλ Αγγέλου, του Leonardo Da Vinci, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και άλλων σπουδαίων ζωγράφων της Αναγέννησης και του Μανιερισμού. Υπεύθυνη Καθηγήτρια ήταν η Λογοθέτη Σοφία, κλάδου ΠΕ08- Καλλιτεχνικών Μαθημάτων.  Έγινε συλλογή και επεξεργασία δεδομένων μέσω internet και σχετικής βιβλιογραφίας από την εξαιρετική βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Λ.Τ. Κερασοχωρίου. Πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ καθώς και performances, διάλογοι, κρίσεις και διαρκείς εικαστικοί πειραματισμοί. Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες (φωτογραφίες και βιντεάκια) των μαθητών θα αναρτηθούν ψηφιακά στον ιστότοπο του Σχολείου. O μέσος όρος βαθμολογίας των μαθητών της Α΄ Λυκείου ήταν «άριστα».
Η συνεχής και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ του διευθυντή κου. Κοροκίδα Βασίλειου, υπεύθυνης καθηγήτριας και μαθητών οδήγησε σε ένα θαυμάσιο εικαστικό αποτέλεσμα προωθημένης τεχνικής. Φιλοτεχνήθηκαν τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων (πιστά αντίγραφα σπουδαίων έργων ζωγραφικής του Μιχαήλ Αγγέλου και του El Greco) εντός του σχολικού κτιρίου. Η σχολική Επιτροπή του Δήμου Αγράφων μας χορήγησε άμεσα τα υλικά που χρειάστηκαν για την περάτωση του έργου. Υπήρξε δε θερμή ανταπόκριση μαθητών και άλλων τάξεων του Γυμνασίου Λ.Τ Κερασοχωρίου (β΄ και γ΄ Γυμνασίου και Β΄ και Γ΄ Λυκείου). Οι μαθητές που έλαβαν μέρος ήταν οι: Μάκκα Δέσποινα, Λάππα Κατερίνα, Παπαϊώάννου Ελένη, Μάκκα Αλεξάνδρα, Μακρή Έλενα, Γκαρίλα Αλίκη, Κουρκουβή Μαρία, Κολοκύθας Νεκτάριος, Τσέτσου Χρυσοβαλάντω, Μπίρου Μαρία, Μάκκας Παναγιώτης, Λάμπρου Αλέξανδρος, Γκαλιμάνης Θωμάς, Γκαλιμάνης Θύμιος, Σκλαπάνη Μαρία, Ντάλλας Γιώργος, Κουτσιούμπας Παύλος, Κουρκουβής Χρήστος, Μπέσσα Ειρήνη, Σβερώνη Ιωάννα.
Η ενεργής συμμετοχή, οι εύστοχες παρατηρήσεις και ο ενθουσιασμός όλων μας βοήθησαν να φέρουμε εις πέρας αυτό το δύσκολο και ιδιόμορφο εγχείρημα. Ο σύμβουλος φιλολόγων του Νομού Ευρυτανίας κος. Δημογεροντάκης Βασίλειος μας συνεχάρη για το έργο μας.
    Σοφία Α. Λογοθέτη