Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις και δράσεις από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Δομνίστας Ευρυτανίας

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, οι NόVAN theatre group, στα πλαίσια των Γιορτών Δάσους του Δήμου Καρπενησίου – KΑΡΠΕΝisland-  ταξίδεψαν στη Δομνίστα και χάρισαν μια μαγική θεατρική βραδιά  με το κωμικό δράμα «Εις τους πέντε δρόμους», στον ιδανικό χώρο του αμφιθεάτρου του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, που κυριολεκτικά ασφυκτιούσε από το πολυπληθές κοινό της Δομνίστας.
Η 11μελής θεσσαλονικιώτικη θεατρική ομάδα παρουσίασε μια μουσική παράσταση πρόζας και ρεμπέτικης μουσικής, βασισμένη κυρίως στο σωματικό θέατρο, τον αυτοσχεδιασμό, το θεατρικό τραγούδι και τη συλλογική δημιουργική έκφραση.
Το  λιτό κι έξυπνο σκηνικό, το χορευτικό κέντρο του λαϊκού επιχειρηματία Θανάση Μελέκογλου φιλοξένησε σκηνές ασπρόμαυρης ταινίας, ρεμπέτικες πενιές και ξακουστά σμυρναίικα από τις φωνές του Άγγελου Μπουρνά και του Πάνου Χαραλαμπίδη μα και όλων των ηθοποιών. Το κωμικό μα και δακρύβρεχτο συνάμα ταξίδι ξεκίνησε με τη γνωριμία του τίμιου λουστράκου Ασημάκη Ιορδάνογλου με το λαϊκό επιχειρηματία Θανάση Μελέκογλου, ξυπνώντας μνήμες και αποκαλύπτοντας μυστικά…
Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές και συγκεκριμένα στους παραπάνω μουσικούς, στους ηθοποιούς: Γαβριηλίδου Μάγδα, Ταπλίδη Νίκο, Παπαγιαννάκη Μαρία, Μαλιάρα Πέτρο, Νανούδη Ελένη, Δερνίκα Γεώργιο και Κατσιρέλου Ζωή, στους βοηθούς Gilles Prag και Νταίζυ Σερδάρη και ασφαλώς στην κειμενογράφο και σκηνοθέτιδα του έργου Λένα Πετροπούλου.
Στην  πλατεία της Δομνίστας,  και κάτω από το φως του ολόγιομου φεγγαριού, την Κυριακή 10 του Αυγούστου, οι Δομνιστιάνοι διασκέδασαν με έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο. Όλοι μαζί, τραγούδησαν με μόνο όργανο το μαντολίνο και χωρίς άλλα όργανα και μικρόφωνα, όμορφα και γνωστά ελληνικά τραγούδια, δημιουργώντας μια μεγάλη κεφάτη παρέα με άτομα από όλες τις ηλικίες. Η ιδέα του Συλλόγου άρεσε και θα επαναληφθεί μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Μουσική Βραδιά_Δημ. Αργυρίου
Ένα γλέντι – σωστό πανηγύρι, που χρόνια είχε να ζήσει η Δομνίστα, βούλιαξε κυριολεκτικά την πλατεία του χωριού, στις 13 Αυγούστου. Όλο το χωριό διασκέδασε και χόρεψε με την καταπληκτική μουσική ομάδα του Δημήτρη Αργυρίου.
Στα πλαίσια των Γιορτών Δάσους 2014, ο Δήμος Καρπενησίου επιφύλαξε για το Δομνιστιάνικο κοινό μια αξέχαστη βραδιά. Με τραγούδια από όλο το ελληνικό ρεπερτόριο, ο Δημήτρης Αργυρίου με τα τραγούδια και την κιθάρα του, η Κατερίνα Κοτρωνιά (τραγούδι), ο Γιάννης Κυριαζής με το μπουζούκι του και ο Μαρίνος Μαρίνου στα πλήκτρα, ξεσήκωσαν τους «πάντες». Σε πολλές «ζυγιές» ο χορός και  σε αλυσίδες χορού που διέτρεχαν όλο το κέντρο και τις αυλές του χωριού, μέχρι τις 3 το πρωί.
Οι ποιοτικές τους φωνές, η αμεσότητά τους με το κοινό και η δεκτικότητά τους να ικανοποιούν τις «παραγγελιές»  του κοινού, αλλά και την επιθυμία ορισμένων  «αηδονιών» της Δομνίστας (Μπάμπης Σιακαβέλλας και Νικολέττα Κοκοσιούλη) να εκφραστούν με τις ταλαντούχες φωνές τους καθώς επίσης, και η γενναιοδωρία τους στο χρόνο του προγράμματος, έκαναν το κοινό να «ξεφαντώνει» αμείωτα ως τις 3 και μισή το πρωί, αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις και τη μεγάλη επιθυμία επανάληψης, σύντομα, της αξέχαστης βραδιάς. 
Γιορτή λήξης
Παιδαγωγικού Εργαστηρίου

Από τις 01.08.2014, καθημερινά, πάνω από 50 παιδάκια ηλικίας 2,5 ως 13 ετών, ακόμη και ένα ενός έτους!, περνούσαν τα πρωινά τους απασχολούμενα με χειροτεχνίες, κατασκευές, επιτραπέζια και παραδοσιακά παιχνίδια, παραμύθι και δραματοποίηση. Έτσι, στις 13 Αυγούστου το απόγευμα, στην πλατεία του χωριού, στήθηκε το θεατράκι, με σκηνικό που επιμελήθηκαν τα ίδια τα παιδιά του Εργαστηρίου με την ταλαντούχα Πέρσα Μπουζιάνα. Εκεί,  παρουσιάστηκαν σε έκθεση τα χειροτεχνήματά τους και τρία θεατρικά δρώμενα. Οι λιλιπούτειοι ηθοποιοί, πέρα από κάθε επιείκεια ήταν εξαιρετικοί σε ερμηνεία και εμφάνιση, όπως και η Κωνσταντίνα Σιακαβέλλα με τη γλαφυρή αφήγησή της!
Η παράσταση ξεκίνησε με το γλυκό παραμύθι το Σελ Σιλβερστάιν «Το δέντρο που έδινε» σε παντομίμα των μικρούληδων Χρήστου Κάππα και Ελένης Αντωνίου (5 και 6 ετών αντίστοιχα), που υποδύθηκαν τον άνθρωπο σε όλα τα ηλικιακά του στάδια και της Φωτεινής Σαμιώτη στο ρόλο του δέντρου της ζωής, της ατέλειωτης και άπειρης αγάπης. Και οι τρεις συγκίνησαν και μύησαν το κοινό στη συγκλονιστική  έννοια του «να δίνεις χωρίς όρια», στην ανιδιοτελή προσφορά, στην αέναη αγάπη.
Συνεχίζοντας, η σοφή κουκουβάγια, τα ζαρκάδια, η πονηρή αλεπού, ο λαγός και τα’ αγριολούλουδα, κουβεντιάζοντας με τα έλατα και τη βελανιδιά, μας  μετέφεραν στο σκηνικό του δάσους και μας δίδαξαν με τα λόγια και τα τραγούδια τους την αξία του δάσους, αλλά και πόσο κινδυνεύει το δάσος από την απερισκεψία των ανθρώπων. «Τα καρδιοχτύπια του δάσους» όχι μόνο συμμερίστηκαν ο δασοφύλακας και οι πυροσβέστες, που με την άμεση παρέμβασή τους φρόντισαν να σωθεί το δάσος, αλλά πρότειναν και λύσεις στο πρόβλημα με σημαντικότερη αυτή της αναδάσωσης, που αμέσως έκαναν πράξη επί σκηνής, σε ρυθμό hip hop… Στα «καρδιοχτύπια του δάσους», που έγραψε η Μάρω, συμμετείχαν αλφαβητικά οι: Αργυρίου Λυδία, Βερεντζή Κάτια, Γιούλη Ζέτα, Μακράκης Άγγελος, Μαργιόλης Γιώργος, Νταλιάνη Ιωάννα, Πανάγος Θάνος και Νάνσυ, Περλεπέ Ελεονώρα και Πέτρος, Πιστιόλη Αλίνα και Δημήτρης, Ροκίδη Θάλεια και Ναυσικά, Σαμιώτη Κωνσταντίνα και Φωτεινή, Σεϊντή Σοφία, Σιακαβέλα Άννα και Ιωάννα, Σιακαβέλας Γιώργος, Σιακαβέλλα Αρετή και Σπύρος, Σταθονίκου Αγγελική, Στραβομύτη Βάσια και Φιλίνδρα Αναστασία.
Όμως, ο άρρηκτος δεσμός αγάπης του ανθρώπου με το δάσος, αλλά και η τάση του ανθρώπου να το καταστρέφει, καθώς και η αυτοκαταστροφή του, η τιμωρία, που επιστρέφει η φύση στον άνθρωπο, έρχονται ως  τις μέρες μας, από την αρχαιοελληνική εποχή. Αυτά διδάχτηκε το Δομνιστιάνικο κοινό μέσα από τον πάντα επίκαιρο και διαχρονικό μύθο του άπληστου και ασεβή Ερισύχθονα και των Αμαδρυάδων, που διασκευάστηκε για τις ηλικίες των μικρών ηθοποιών από τη νηπιαγωγό Σοφία Κοκκότου – Βεργώνη. Ο Ερισύχθων διαπράττοντας «ύβρη», αφού προσπάθησε να καταστρέψει το ιερό δάσος της θεάς Δήμητρας, τιμωρήθηκε σε ακατάσχετη Πείνα, «τρώγωντας» τελικά και τον ίδιο τον εαυτό του. Τις ψυχές τψν δέντρων του δάσους, Αμαδρυάδες υποδύθηκαν οι: Αγγελή Μαίρη, Αδάμη Γεωργία και Σπυριδούλα, Σαμιώτη Φωτεινή και Φιλίνδρα Ιριδένια. Στο ρόλο της ιέρειας Νικίππης η Δανάη Πορτοκαλάκη, που μεταμορφώθηκε στη συνέχεια σε θεά Δήμητρα – Βασιλική Δαραβέλια. Βασιλιάς Εισύχθων, ο Λάμπρος Μακράκης και δούλοι-σύντροφοί του, οι Άγγελος Μακράκης, Θανάσης και Σωκράτης Παναγοδήμος και Γιώργος Σιακαβέλας. Στο ρόλο της Πείνας ο Αντώνης Δαραβέλιας. Με τις σκηνοθετικές τους πινελιές βοήθησαν πολύ η δασκάλα Νεκταρία Σύρρου και ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Πορτοκαλάκης. Η εμφάνιση και η ερμηνεία των παιδιών, συνοδευμένη με  επιβλητική αρχαιοελληνική μουσική, ήταν καταπληκτική και δικαιολογημένα και η τρίτη ομάδα καταχειροκροτήθηκε από όλους.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις «αλευρομαχίες», στις οποίες ο νικητής Άγγελος Μακράκης πήρε ως έπαθλο μια ξύλινη προσομοίωση του Δημοτικού Σχολείου Δομνίστας. Στα παιδιά του Εργαστηρίου μοιράστηκαν ενθύμια από το Σύλλογο, χειροποίητα κοσμήματα από χαρτί, που κατασκεύασε στο Εργαστήρι η κ. Λαμπρινή συζ. Αθανασίου Σταμάτη. Δώρα οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά προσφέρθηκαν στα παιδιά από  την εταιρεία «Σύγχρονη Οδοντιατρική ΕΠΕ» του οδοντιάτρου και Δημ. Συμβούλου Δ. Καρπενησίου Dr Κώστα Γ. Λιάπη.
Τουρνουά ping pong
Με τη συμμετοχή πολλών και ικανών παικτών πραγματοποιήθηκε στη Δομνίστα το 2ο τουρνουά ping pong στη Δομνίστα. Με ολοκαίνουργο και σύγχρονο επαγγελματικό «τραπέζι» ping pong, προσφορά του Δ. Καρπενησίου, στα πλαίσια της επάνδρωσης του Ψυχαγωγικού Κέντρου της Δομνίστας, στο ανακαινισμένο πλέον, Δημοτικό Σχολείο της, διεξήχθησαν οι αγώνες του τουρνουά. Ο μεγάλος τελικός διεξήχθη στις 15 Αυγούστου,  το απόγευμα, μεταξύ του περσινού νικητή Θάνου Γ. Καρέτσου και του Ευθύμη Δ. Κωστή και νικητής αναδείχθηκε ο Ευθύμης Κωστής.